Bağımlı grupların testinde kullanılan istatistiksel teknikler ve karşılaştırmalar
Statistical techniques and comparisons which are carried out to dependent groups
  1. Tez No: 381991
  2. Yazar: SİBEL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotez Testleri, Etki Büyüklüğü, Korelasyon Analizi, Bağımlı Gruplar, Hypothesis Tests, Effect Size, Correlation Analysis Dependent Groups
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada bağımlı gruplara uygulanan istatistiksel teknikler incelenmiştir. Parametrik ve parametrik olmayan hipotez testlerinden bağımlı gruplara uygulanan testler ayrıştırılarak ayrıntılarıyla tanıtılmış ve farazi verilere dayalı örnekler verilmiştir.İki bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde hipotez testleri hakkında teorik bilgiler verilmiş ve hipotez testlerinin aşamaları ele alınarak anlatılmıştır. Ayrıca hata tipleri ve testin gücü hakkında açıklamalar yapılarak etki büyüklüğünün tanımı, formülasyonları ve bu konuya ilişkin açıklamaların sunulduğu genel bilgilere yer verilmiştir. Parametrik ve parametrik olmayan testler tanıtılarak bu testlerin uygulanabilmesi için gerekli olan şartlar belirtilmiştir. Ve çalışmanın asıl konusu olan bağımlı grup kavramına yer verilmiştir. İkinci bölümde parametrik ve parametrik olmayan testlerden bağımlı gruplara uygulananlar tek tek anlatılarak örneklerle açıklanmıştır. Parametrik testlerden bağımlı gruplara uygulanan z ve t testleri, parametrik olmayan testlerden ise işaret testi, Wilcoxon t testi, Mc Nemar testi ve Cochran Q testi ayrıntılı olarak ele alınmış ve örnekler verilmiştir. Verilen örneklerin IBM SPSS Statistics 21 paket programı kullanılarak uygulamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, statistical techniques, which are carried out at dependent groups, are examined. Tests which are carried out at dependent groups are introduced in detail by decomposing from parametric and nonparametric hypothesis tests and examples based on hypothetical data are given.In the first part of this 2-part-study are theoretical information of the hypothesis tests given and the levels of these hypothesis tests are explained. Also while explaining the error types and the strength of tests, the definition of effect size, the formulations and the offered general information, which is related to the subject, is given. After that, the essential conditions for implementing of the parametric and nonparametric tests are specified. And for the main subject, which is the dependent group concept, is given place.In the second part, the parametric and nonparametric tests which are carried out to dependent groups are told particularly and with examples. Parametric tests which are carried out to dependent groups are z and t tests, nonparametric tests are sign tests, Wilcoxon t test, Mc Nemar test and Cochran Q tests are explained in details and examples are also given. The given examples´ implementations are made by using IBM SPSS Statistics 21 packet program.