Yerel ekonomik kalkınmada muhasebe meslek elemanlarının önemi ve rolü: Sivas ilinde bir araştırma
The importance of the role of the accounting personnel on local economic development and research in Sivas city
  1. Tez No: 381989
  2. Yazar: SEFA ONUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Meslek Elemanı, Meslek Elemanlarının DanıĢmanlık Yönü, Yerel Ekonomik Kalkınma, Yerel Ekonomik Kalkınmada Muhasebe Meslek Elemanlarının Rolü, Accountancy Member of Profession, The Accountacy Aspect of Member of Profession
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüzde ülkelerin dünyada söz sahibi olabilmesi için en önemli şartlardan biri kuşkusuz güçlü bir ekonomiye sahip olmalarıdır. Ekonomileri güçlü ve sağlam olan ülkelerin vatandaşlarına verecekleri hizmetlerin türü ve kalitesi de o derecede artacaktır. İşletme yetkililerinin, işletmelerini daha iyi yönetebilmeleri için, bilgi ve tecrübe sahibi kişilerden destek almaları gerekir. Yeterli bilgi ve tecrübeye sahip meslek elemanları, yöneticilere çok çeşitli konularda destek sağlayıcı bilgileri bir diğer ifade ile danışmanlık hizmetini sunabilirler. Dolayısıyla, muhasebe meslek elemanları, sadece mali işlemleri (kayıt vb.) yerine getiren değil aynı zamanda müşavirlik (danışmanlık) hizmetini sunan ve bu yolla işletmelerin sağlıklı büyümelerine önemli katkı sağlayan kişilerdir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde yerel ekonomik kalkınma hakkında genel bilgiler verilmiş; ikinci bölümünde 3568 sayılı SMMM meslek yasası tüm yönleriyle ele alınmış ve muhasebecilik mesleği hakkında ayrıntılı sayılabilecek bilgiler verilmiştir. Yine bu bölümde mesleğin işletmelerin büyümeleri konusunda katkı sağlayabileceği alanlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise meslek elemanlarının işletmelerin ekonomik anlamda büyümelerindeki katkısını ve bunların işletme yetkililerince büyüme çabalarında oynadıkları role ilişkin görüşlerini saptamak üzere bir araştırma yapılmıştır. Araştırma, Sivas ilinde seçilmiş firmaların üst düzey yetkilileriyle, yüz yüze anket çalışması şeklinde yürütülmüştür. Elde edilen veriler SPSS-21 paket programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Sonuçta, yetkililerin meslek elemanlarının danışmanlık yönlerinin faydasına inandıkları ancak bu inançlarının güçlü bir biçimde uygulamaya koymadıkları bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important requirement is that they have doubtless strong economy because the countries have the right to comment on something in the world nowadays. Those countries which have strong and steady economy, the quality and kind of services that they provide to citizens will increase as well. Business officials should get support from people who have experience and information how to manage a business better. The Member of profession who has sufficient knowledge and experience can provide profitable information on various topics in other saying consultancy services for managers. Therefore, the accounting personnels who contribute to grow their work healthily not only financial transactions (registration, etc.),but also they offers consultancy services. Thesis consists three chapters. General informations about the local ecomomic development are given in the first chapter. In the second chapter; number of 3568 SMMM has been dealt with all aspects of the law profession and given detail information about the accountancy occupation. Also in this chapter profession growth of businesses focused on areas which can contribute. In the third chapter, the Member of profession's conribution is to grow businesses in the economic field and the views about the role of business managers's efforts in this growth is to determine researched. This research was conducted with senior officials of selected companies with making a face to face survey study in Sivas. The obtained datas was interpreted in the SPSS-21 package program by analyzing. Consequently, the managers believe in the benefits of consultancy aspects of the Members of profession, but it is obtained that they didn't put into practice their confidences.