Şemseddin Sivâsî'nin eserleri bağlamında çevre bilinci
Environmental consciousness within the contextof Semseddin Sivasi's works
- Tez No: 382010
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÖZKÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şemseddin Sivâsî, Ekoloji, Çevre, Çevre Ahlâkı, Tasavvuf, Tanrı, Âlem, Dünya Sevgisi, Semseddin Sivas, Ecology, Environmental, Environmental Ethics, Mysticism, God, Universe, Love the World
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmamızda, on altıncı yüzyılda yaşamış büyük mutasavvıf ve âlim bir zât olan Şemseddin Sivâsî'nin nasıl bir çevre algısına sahip olduğunu, âleme hangi nazariyeden baktığını, insanın tabiatın neresinde durduğu noktasındaki düşüncelerini ortaya koymaya çalıştık.Giriş kısmında Şemseddin Sivâsî'nin hayatı ve eserleri hakkında kısaca bilgi verdik.Birinci bölümde çevre ve ekoloji kelimelerinin tanımlarını verip insan ve çevre arasındaki ilişkiye değindik. Ardından filozofların çevreye karşı bakış açılarını ve dünyada en yaygın beş din olan Hıristiyanlık, Yahudilik, Hinduizm, Budizm ve İslâmiyet' in çevre konusundaki tutumunu ele aldık. İkinci bölümde Şemseddin Sivâsî'nin çevre ile ilgili tasavvufî düşüncesini inceledik. Eserlerinde geçen çevre motiflerinden örnekler sunduk. Âlemin Tanrı ve insan ile ilişkisi, insanın çevreye karşı tutumunun ne olması gerektiği ve dünyanın insan için ne ifade ettiğini beyitlerden örnekler vererek açıkladık.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to present Şemseddin Sivasi's, a great sufi and scholar who lived in the sixteenth century, perspective on the environment, his view of the universe and his thoughts about man's position in the precense of nature.In the Intoduction Chapter, we gave information about Şemseddin Sivasi's life and his works.In the First Chapter, we gve the meanings of the words“environment”and“ecology”, then we mentioned the relationship between human being and environment. After, we discussed philosophers' and the five most common religions', which are Christianity, Judaism, Hinduism, Buddhism and Islam, perspectives on the environment.In the second chapter, we analysed Şemseddin Sivasi's mystical ideas about the environment. We providen examples from the environmental motifs in his studies. We eplained the relationship between the universe and God, the relationship between the universe and human, how must be people's attitudes towards the environment, and what is the meaning of the world to the human being by giving examples from his couplets.