Türkiye'de yabancı işçilik Tokat Afganları örneği
Foreign workmanship in Turkey-example of Afghans in Tokat
  1. Tez No: 382009
  2. Yazar: MEHMET MERT TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜLDİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı İşçilik, Tokat Afganları, İşgücü Göçü, Foreign Workmanship, Tokat Afghans, Workmanship Migration
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Küreselleşen dünya ile birlikte, ulusların zenginlikleri arasında ki fark daha hissedilir bir hale gelmiş ve bu yeni ekonomik düzen, ülkelerin gerek sosyal yapılarında, gerek çalışma hayatlarında, çeşitli farklılıklar yaratmaya başlamıştır. Toplumların sosyal dokularında ortaya çıkan ve devamında iş piyasalarında etkili olan en büyük kavram şüphesiz düzensiz göç olgusudur. Düzensiz göçün iş piyasalarında ki etkisi tahlil edilirken, göçün kavramsal olarak ortaya çıkış sebeplerinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Her bir göç çeşidinin beraberinde işgücü göçünü de temsil ettiği unutulmamalıdır. Her işgücü göç şeklinin; İş piyasalarında bıraktığı etkinin şiddet ve devamlılığı, birbirinden farklılık arz etmektedir. Düzensiz göç yahut kayıt dışı göç ile bağlantılı işgücü göçü çeşitleri temelde, ülkede var olan enformel iş piyasalarının, bu göçe ne derecede tepki vereceği ile yakından ilintilidir. Göç çeşitleri ile enformel çalışma şekillerinin bağlantısı, Türkiye üzerinde yaşayan yabancılar için bir arka plan oluşturmaktadır. Temelde bulundukları ülkeden, onları göç etmeye iten ana sebep; onların hedef ülkede ki kalış sürelerinden, iş piyasalarına katılma şekillerine kadar bir dizi sosyal ve ekonomik izleri beraberinde taşımaktadır. Bu bağlamda Tokat'ta yaşayan ve Afganistan'dan göç etmiş insanlarla, derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak yüz yüze görüşülmüş ve onların göç etme sebepleri ile Tokat'ta iş piyasalarında yer alma şekilleri karşılaştırılarak aralarında bir bağ olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır. Mülakat sırasında temsil edilen grupların; Afganistan'dan farklı tarihlerde gelmiş ve farklı etnik gruplara mensup olmasına dikkat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Along the globalized world, the difference between the wealth of nations has become more perceivable and this new economic order started to create various differences both in the social structures of the countries and their business lives. The biggest concept, which is comes out in the social fabric of the societies and later on is effective in the business markets is doubtful the irregular migration fact. When analyzing the effect of the irregular migration on the business market the reasons of the conceptual formation of migrations has to be considered. It has to be remembered that every migration variety represents the migration of the manpower in accompany. Every manpower migration manner shows differences from each other in respect of the intensity and continuity of the effect left on the business markets. Manpower migration varieties, related to the irregular migration or informal migration, are basically in near association with the grade of response, which will be given by the informal business markets existing in the country to such migration. The association of the migration varieties and informal working manners constitutes a background for the foreigners living in Turkey. The main reason pushing them to migrate from their basic country, where they live, are accompanied by a range of social and economic imprints from the times they stay in the target country to the manner of their participation to the business markets. In this context intensive interviewing method was used and face-to-face talks were made with people living in Tokat and migrated from Afghanistan and their reasons for migration were compared to the manner of participation to the business markets of in Tokat, and tried to determine whether there is a connection in between these. During the interviews attention was paid to fact that represented groups have come from Afghanistan at different dates and are belonging to different ethnic groups.