Tomarza yöresi Avşar ağıtları
Avşar laments in Tomarza vicinity
- Tez No: 382019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Ağıt, Avşarlar, gelenek, halk kültürü, Tomarza yöresi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
Ağıtlar, insanların hayatını derinden etkileyen genellikle bir ölümün ya da acı, üzücü bir olayın ardından belli bir ezgiyle söylenen şiirlerdir.Ağıtlar, milli kültürümüzü oluşturan unsurlardandır. Ağıtların sosyal işlevleri de vardır. Ağıtlardan, derlendikleri yörenin yaşayış şekline, inançlarına, değer yargılarına, hayallerine, hayat anlayışlarına varıncaya kadar pek çok konuda zengin bilgiler çıkarmak mümkündür. Bu sebeple ağıtlara halk kültürünün önemli bir taşıyıcısı, değeri olarak bakılabilir. Ağıt türüne farklı isimlerde ve özelliklerde birçok kültürde rastlansa da sanırız, hiçbir kültürde Türk kültüründeki kadar çok ağıt bulunmamaktadır.“Tomarza Yöresi Avşar Ağıtları”adı altında yaptığımız bu çalışmada yöre halkının ağzından dinlenerek yazıya geçirilmiş, 48 kaynak kişiden derlenen, 147 ağıt bulunmaktadır. Tomarza yöresi Avşar ağıtları ve ağıt söyleme geleneği, ağıtların yakılma zamanı, ağıtların söylendiği yerler, ağıtların kimler için yakıldığı, ağıt yakma törenleri, ağıt yakma şekilleri, Tomarza'da yetişen Avşar ağıtçılar gibi konularda bilgiler verildi. Derlenen ağıtlar şekil ve muhteva bakımından incelendi. Son bölümde, derlenen ağıt metinleri öyküleriyle birlikte verilmeye çalışıldı.Bu çalışmamız, ön söz, kısaltmalar, giriş dışında dört bölüm, kaynak kişilerin künye bilgileri ve kaynakçadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Laments are poems recited with certain melodies, said after the events which deeply effects people's life, those are usually a death or a sad, depressing event.Laments are one of the elements forming our national culture. Laments have also social functions. From laments, it is possible to figure out rich information about many subjects; such as local living style, beliefs, judgements about value, dreams, understanding of life. In this respect, laments can be considered as an important supporter and a value of the folk culture.Although it is possible to come across laments in many cultures with different names and characteristics, we suppose there aren't so many laments in any culture other than the Turkish culture.In this study called“Avşar Laments in Tomarza Vicinity”, there are 147 laments collected from 48 individual sources and written down by listening from the local accent. Information is given about subjects such as Tomarza vicinity Avşar laments and lament telling tradition and time of lament telling, places where laments told, who the laments told for, cerenonies of lament telling, kinds of lament telling and the lament tellers grown up in Tomarza. The collected laments were studied in aspects of type and contents. In the final, the collected lament texts were tried to be given with their stories. This study, consists of four chapters except from preface, abbreviatons, introduction, identifical information about individual sources and bibliography.