Arap dilinde Kur'ân-ı Kerim bağlamında İf'âl ve Tef'îl Babları
In the context of The Holy Quran, İf'âl and Tef'îl Babs in the Arabic language
- Tez No: 382037
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHABETTİN ERGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili, İf‟âl, Tef‟îl, Bâblar, Kur‟ân-ı Kerim, Arabic language, İf‟âl, Tef‟îl, Bab(s), Holy Quran
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Hiç şüphesiz Kur'ân-ı Kerîm İslam dünyasının etrafında teşekkül ettiği ilahi hitabın adıdır. İçerisinde hiçbir eksiğin bırakılmadığına inandığımız bu yüce kitap, belki de bu yüzden İslam dünyası tarafından bütün ilimlerin temel kaynağı olarak görülmektedir. Dolayısı ile Arap Dilinin önemi için özetle şunları söylemenin yerinde olacağı kanaatindeyim. Kur'ân-ı Kerîm'in Arapça bir kitap olarak inmiş olması; Kur'ân-ı Kerîm menşeli akla gelebilecek başta tefsir, fıkıh, hadis, kelam, mantık vb olmak üzere bütün ilimler için Arap Dili; alet ve kaynak ilmi olma özelliğini taşımaktadır. Bu ilimlerin anlaşılırlığı ve uygulanabilirliği Arapçanın anlaşılırlığı ve uygulanabilirliği ile tamamen doğru orantılıdır. Allah'ın kullarından Kur'ân-ı Kerîm vesilesi ile uygulamalarını istediği emir ve yasaklar Kur'ân-ı Kerîm ile bildirilmiştir. Bu emir ve yasakların doğru anlaşılması ve üzerlerinde hataya düşülmemesi için Kur'ân-ı Kerîm'in indiği dönemdeki Arap Dilinin, cümle yapılarının, kelimelerinin işlevlerinin ve hangi manalara hangi suretle geldiklerinin iyice araştırılması ve gün yüzüne çıkarılması elzemdir. Biz bu çalışmamızda“İf'âl ve Tef'îl Bablarına”ışık tutmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
No doubt the Holy Quran which the Islamic world is formed around is the name of the divine appeal. This holy book that we believe that there is no missing in it, may be only for this reason, is seen as the main source of all sciences by the Islamic World. Thus, in brief, I believe that it would be appropriate to say these things for the importance of Arabic language. The Arabic language bears the distinction of being scientific instrument and resource science for all Quranic science such as exegesis, fiqh, hadith, theology, logic, etc., because of that Holy Quran has been created as an Arabic book. Intelligibility and practicality of these sciences are totally proportional by the intelligibility and practicality of the Arabic Language. Orders and bans that God wish his creatures obey has been proclaimed by Quran. Researching and revealing of the sentence structure, words functions, and meaning difference of Arabic Language of the proclamation time of Quran is indispensable in order to understand correctly and not to be mistaken on these orders and bans. In this study we will try to shed light on“İf'âl and Tef'îl Bab(s)”.