Kur'an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes'te Hz.Lut (as) kıssası
The Story of in the Quran and in the old Testament
- Tez No: 189138
- Danışmanlar: PROF. M. SAİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Lut Kavmi, Kur'an-ı Kerim, Kıssalar, Kitab-ı Mukaddes, Hz. LutAbdulhalim GÜNEŞ
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETKUR'AN-I KER M ve K TAB-I MUKADDES'TE Hz. LUT KISSASInsanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak üzere gönderilen son ilahi kitapKur'an-ı Kerim, bu amaçla çeşitli öğütler ve aydınlatıcı bilgiler verir. Kıssalar yoluylainsanların, öncekilerin tecrübelerinden ibret almalarını ve hayatlarını buna göredüzenlemelerini ister.Kur'an'ın bize aktardığı kıssalardan biri de Hz. Lut Kıssası'dır. Hz. Lut Kavmidaha önce kimselerin yapmadığı ahlaksızlığı yapar olmuş, onları uyarmak üzere Hz. Lutgörevlendirilmiştir. Ancak peygamberlerinin öğütlerini dinlemeyen bu günahkâr kavim,taş yağdıran bir fırtınaya tutularak helâk olmuştur.Hz. Lut Kıssası Kitab-ı Mukaddes'in de işlediği kıssalardandır. Ancak Kur'an'ınkıssaları işleyişi Kitab-ı Mukaddes'in işleyişinden farklıdır. Kur'an ayrıntıya dalmazkenKitab-ı Mukaddes ayrıntılara fazlasıyla yer verir. Ayrıca Kitab-ı Mukaddes'te birçokyerde olduğu gibi Hz. Lut Kıssası'nda da peygamber ve Allah'a yakışmayan sıfatlarizafe edilmiştir.Hz. Lut Kıssası bize şunu öğretmiştir. Allah'ın yasakladığı günahlar insana vetopluma zarar vermekte ve toplumun kalitesini düşürmektedir. nsan eğitiminde başarıiçin hem kalplere hem de akıllara hitap etmek gerekmektedir. nsanlar Hz. Lut Kıssasıve diğer kıssalardan ibret almalı, hayatını ona göre yaşamalıdır. Dünya ve âhiretmutluluğunu elde etmeleri buna bağlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE STORY OF N THE QURAN AND N THE OLD TESTAMENTThe Quran, which is the last divine book, gives a lot of advices for humanhappiness. The stories mentioned in the Quran aim give a lesson to and experiences tohumanity.One of th narratives of the Quran mentioned, is the story of the Prophet Lut. Hispeople were doing immoralities nobody was doing before. The prophet Lut was send tothem for warning and leading to the night path. But his tribe did not listen to him andthey were pesished by a Stone raining storm.This narrative is also one of the narratives mentioned in the Old Testament. Butthere ara some differences between the two narrations. While the Quran does notmention details, in the latter there are details. There are also some informations whichdon?t suit with Allah?s and prophets respect.The Lut?s narrative emphasizes that the sins forbidden by Allah do also harmpeaple and the society. For success in human education we have to give importance tothe logic and heart feelings together. People should take warning from those stories andshould live their lives according to it. This is the only way to obtain happiness in theword and here after.Key WordsQuran-Old Testament-Lut-The people of Lut-Stories-Abdulhalim GÜNEŞ