Yükseköğretim kurumlarındaki kariyer yönetimi uygulama sürecinde karşılaşılan sorunların tespit edilmesi (Kayseri ili örneği)
Determination of the problems confronted in the process of career management application in higher education institutions (Kayseri̇ province sample)
- Tez No: 382062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Yönetimi, Öğretim Elemanları, Yüksek Öğretim Kurumları, Career, Career Management, Instructors, Higher Education Institutions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmada, yükseköğretim kurumlarındaki kariyer yönetimi uygulama sürecinde karşılaşılan sorunların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni, Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi bünyesinde görev yapan öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ereş (2004)'in“Milli Eğitim Bakanlığında Kariyer Yönetimi”adlı doktora tezi için hazırladığı“Bireysel ve Örgütsel Kariyer Yönetimi Ölçeği”bu araştırmaya uyarlanmıştır. Araştırmanın ölçeği, bireysel kariyer yönetimi gerçekleşme düzeyi, örgütsel kariyer yönetimini algılama düzeyi ve örgütsel kariyer yönetimi gerçekleşme düzeyi boyutlarını içermektedir. Araştırmada ulaşılan sonuçlar: öğretim elemanlarının bireysel kariyer yönetimi boyutunun gerçekleşme düzeylerinin bireysel kariyer motivasyonlarına göre daha yüksek olduğu, kadın öğretim elemanlarının kurumlarındaki kariyer yönetimi uygulamalarına erkek öğretim elemanlarından daha yüksek katılım gösterdikleri, doktora eğitimine sahip olanların bireysel kariyer geliştirmeye daha istekli oldukları ve örgütsel kariyer yönetimini genellikle olumlu buldukları, gerek cinsiyet gerekse medeni durum değişkenleri açısından bir farklılık ortaya çıkmadığı; örgütsel kariyer yönetiminin gerçekleşme düzeyleri açısından ise üniversitelerin örgütsel kariyer yönetimini gerçekleştirme düzeylerinin orta düzeyde olduğu, söz konusu sonucun öğretim elemanlarının cinsiyet, medeni durum, kıdem ve görev değişkenleri açısından bir değişiklik oluşturmadığı şeklindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the problems confronted in the process of career management application in higher education institutions. The universe of the study composed of the instructors working at Erciyes University, Abdullah Gül University, Melikşah University, and Nuh Naci Yazgan University. Survey model was used in the study. As data collection tool,“Individual and Organizational Career Management Survey”in doctoral thesis called“Career Management in Ministry of National Education”by Ereş (2004) was adapted for this study. The survey of this study involved the extents of the level of individual career management implementation, the level of organizational career management perception, and the level of organizational career management implementation. The results reached in the study that are like that: the implementation levels of individual career management extent are higher than individual career motivation, female instructors participate the implementations of career management in their institutions more than male instructors, the instructors who have doctorate education are more willing to individual career development, they generally approve the organizational career management, there is no difference in terms of both gender and marital status variables, in the sense of organizational career management implementation, the organizational career management implementation levels of universities are at medium level, The point result does not create any change with regard to instructors' gender, marital status, seniority and duty variables.