Milli şef döneminde Milliyetçilik hareketleri
Turkish movements in the time of National chief
- Tez No: 382068
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Türkçü Hareketler, Milli Şef (İsmet İnönü), 2. Dünya Savaşı, Almanya
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye'de Milli Mücadele ve sonrasında sınır dışı arayışlara son verilmişti. Anadolu'yu bir Türk yurdu olarak savunmak durumunda kalan o günün yöneticileri, dış Türklerle ve diğer Müslümanlarla siyasi bakımdan ilgilenmenin doğru olmayacağını düşünerek hareket etmişlerdi. II. Dünya Savaşı yıllarında, dönemin koşulları göz önüne alınarak bu siyasi bakış değişmeye başladı. Nazi Almanyası'nın 1941 yılında Sovyetler Birliği'ne savaş açmasından sonra Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki Pan-Türkçü duygulardan yararlanmak için çeşitli yollar denemiştir. Alman savaş stratejisinin boyutlarından biri, Sovyetler Birliği'ndeki Türk kökenli etnik grupların Sovyet yönetiminden kurtulma umutlarını yeniden uyandırmaktı. Avrupa'daki bir takım anti-Sovyet kuruluşlar, Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından doğal müttefikler olarak kabul edilmiş bulunuyorlardı. Bu arada Nazi Almanyası, Türkiye'yi Mihver devletlerinin tarafına çekmek amacıyla hem Türkiye'deki Türkçü çevrelerle, hem de Türk dış Bu dönemdeki Türkçülük hareketleri, Milli Şef'in savaşa katılmama ya da tarafsızlık durumunu korumak için bir süre diplomatik manevralarında kullandığı bir araç haline Tezimin konusunu oluşturan“Milli Şef Döneminde Türkçülük Hareketleri”bu dönemin olaylarına (iç ve dış nedenleri karşılaştırmalı) bir cevap arayacaktır. Ayrıca Türkçülük akımın fikir önderlerinin yaptıkları icraatlar ve hem kendi içlerinde hem de karşıt gruplarla olan çatışmaları neden-sonuç ilişkisi içinde analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Following the Turkish National Movement, out of border seeking ended by the former rulers who had to defense Anatolia as Turkish homeland. They strongly believed that it was not true if they were interested in other Turks and Muslims out of Turkish borders. By the Second World War years, these political notions had gradually been changed. After the Nazis ceased fire against Soviet Front in 1941, German Foreign Ministry tried Pan-Turkish notions affected by various ways. One of the German war strategies was to affect the Turks in Soviet Union by supporting them in order to fight against the Soviet state. Some anti-Soviet institutions in Europe which were accepted natural partner, were organized by German Foreign Ministry. Moreover, the Nazis established good relations both with Pan-Turkish groups in Turkey and with Turkish rulers in order to entry Turkey into war sided with axis powers. Turkish Movement at this time period, was a diplomatic tool by National Chef (Ismet Inonu) to keep country out of war My subject of this thesis,“Turkish Movements in the time of National Chief”will try to answer these discussions. Moreover, Pro-Turkish leaders' acts - notions and their clashes against opposes will be analyzed with the framework of cause-effect relations. Key Words : Turkish Movements, National Chief (Ismet Inonu), Second World War, Germany.