Çınaraltı Mecmuası izleğinde popüler tarih
Popüler history according to Çinaralti Journal
  1. Tez No: 588637
  2. Yazar: ÖNER KAYNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUAT HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çınaraltı Mecmuası, Popüler tarih, Türkçülük, Türk tarihi, Çınaraltı Journal, Popüler History, Turkism, Turkish History
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışma, 1941-44 yılları arasında yüz elli ve 1948 yılında on bir sayı olarak yayımlanan Çınaraltı Mecmuası İzleğinde Popüler Tarihi konu edinmektedir. Çalışmada önce popüler tarih kavramı ve mecmuanın yayımlandığı dönemin siyasi ortamı ele alınmıştır. Mecmuada, Türk tarihinin farklı dönemlerine ait popüler konuları içeren çok sayıda makale yayımlanmıştır. Bu makaleler ele aldıkları konuların içeriğine göre on yedi başlık altında incelenerek, makaleler üzerinden Çınaraltı mecmuasının Türk tarihine bakışı değerlendirilmiştir. Çınaraltı, Türkçülüğü kendine şiar edinerek yayın hayatına başladığı için mecmuada yayımlanan makalelerde daha çok Türkçülük üzerine vurgu yapılmıştır. Çalışmada Türkçülük mefhumu, Türkçülük ve milliyetçilik başlığı altında ayrı olarak da incelenmiştir. Çınaraltı mecmuasında Türk tarihinin çeşitli dönemlerine ait makaleler bulunmakla beraber, bu makalelerin önemli bir kısmında Osmanlı Devleti konu edinilmiş ve yapılan çalışmada Osmanlı Devleti'ne bakış, başlığı altında bu konudaki makaleler incelenerek değerlendirilmiştir. Mecmuanın yayımlandığı dönem İkinci Dünya Savaşı'na ve Soğuk Savaş döneminin ilk yıllarına denk gelmiştir. Bu nedenle Çınaraltı mecmuası yayımlamış olduğu makale ve yazılar ile savaş ve komünizm tehdidi karşısında yaşanan gelişmelere göre, Türkçülük şiarı doğrultusunda, Türk milletini aydınlatma misyonu üstlenmiştir. Ayrıca dönemin siyasi iktidarı Milli Şef İsmet İnönü ve İnönü'nün savaş yıllarında izlediği siyaset mecmua tarafından desteklenmiş ve mecmuada zaman zaman Milli Şefi öven yazılara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about poppular history according to Çınaraltı Journal that was betpublished as one hundred fifty issues between 1941-1944 and eleven issues in 1948. In this study primarily, poppular history concept and the political environment of the period that the journal was published were considered. In the journal a great number of articles which include poppular subjects about different eras of Turkish History were published. These articles were studied under seventeen titles according to content of their subject and through these articles the perspective of Çınaraltı Journal about Turkish History was evaluated. In the journal, Turkism was emphasized because Çınaraltı began it's publishing life by idealising Turkism. In this study the conception of Turkism was also examined under the title of Turkism and Nationalism. In Çınaraltı Journal there are articles about different period of Turkish History and a good part of these articles Ottoman Empire was mentioned and also it was examined as a title of an overview of Ottoman Empire. First publishing period of the journal was coincided the Second World War and the early period of Cold War. Therefore, Çınaraltı Journal undertook a mission in the light of the articles and essays, according to the developments in relation to the menace of war and communism and also accordance with the ideal of Turkism. And also the political power of the era, National Leader İsmet İnönü and İnönü's politics during war yearswas supported by the journal and time to time the articles that praise National Leader were included.