Non-zero-sum oriented university-industry convergence: The case of EİP (A platform for entrepreneurship and innovation)
Sıfır toplamlı olmayan üniversite-sanayi yakınlaşması: GIP örneği (Girişimcilik ve inovasyon platformu)
  1. Tez No: 382104
  2. Yazar: GÖRKEM EYNÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHANETTİN AYKUT ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, inovasyon, üniversite kültürü, sıfır-toplamlı-olmayan oyun teorisi, üniversite-sanayi yakınsaması, Entrepreneurship, innovation, university culture, non-zero-sum game theory, university-industry convergence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yüksek oranda sanayileşme ve kentleşmenin bir sonucu olarak, bilgi üreten oyuncu sayısında patlama yaşanmış ve bilgi ağı çok daha karmaşık bir şekil almıştır. Bu ağın bilginin yaratılması doğrultusunda verimli yönetilmesi değer maksimizasyonu ve inovasyon için önemli bir temel oluşturur. Sürekli değişen piyasa koşullarında bilgi yönetiminden sürdürülebilir fayda sağlamak için, esnek iş modellerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışması ile çok oyunculu değer yaratma oyununun birbiriyle bağlantılı yapısı içerisinde üniversite-sanayi yakınlaşmasını arayan bir kazan-kazan stratejisi sunulması amaçlanmıştır. Öncelikle girişimcilik, yaratıcılık ve inovasyon hakkında geniş bir literatür incelemesi yapılarak, bu konuların kendine has özellikleri ve birbirleriyle arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Sonrasında modern üniversite kavramı, teknoloji transfer süreci, üniversite-sanayi ilişkileri ve işbirlikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Son olarak sunulan teorik bilgileri örneklendirmek için, iş fikri ayrıntıları ile birlikte açıklanmış ve sıfır-toplamlı-olmayan bir yaklaşım öne sürerek akademi ve sanayi çevreleri arasında yakınsama arayan“FikreDeger Girişimcilik ve İnovasyon Platformu”adı verilen bir platform sunulmuştur. Ayrıca, önerilen platform fikir yönetimini sağlayan kendine özgü iş akış şeması ve iş modeli ile zenginleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of high level industrialization and urbanization, the number of knowledge-creating players has skyrocketed and the shape of knowledge network got more complicated. Managing this network effectively in accordance with knowledge creation lay a significant base for value maximization and innovation. In order to ensure sustainable benefit of knowledge management in continuously changing market conditions, flexible business models need to be preferred. This study aims to present a win-win strategy seeking university-industry convergence based on the interconnected structure of the multiplayer value creation game. At first, an extensive review of the literature about entrepreneurship, creativity and innovation is undertaken to determine their core traits and inter-relationships between each other. Following this, modern university concept, technology transfer process and university-industry relations as well as cooperations have been studied in detail. Finally, in order to put the theory into practice, the business idea have explained in detail and a platform called“FikreDeger Entrepreneurship and Innovation Platform”is presented which provides a non-zero-sum approach as well as seeking academic and industrial convergence. Also, the proposed platform is enriched with a particular business flow chart which provides the management of ideas and a business model.