Effects of individual values on intention to quit and affective commitment
Kişisel değerlerin duygusal bağlılık ve işten ayrılma üzerindeki etkileri
- Tez No: 382105
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÖNÜL DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Schwartz kişisel değerler, Duygusal bağlılık, İşten Ayrılma), Schwartz individual values, affective commitment, intention to quit)
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Son yıllarda çalışanlar arasında işten ayrılmaların belirleyici nedenlerden biri de kişisel değerlerin tanınması olmuş ve kurumlar için üzerinde durulması gereken bir konu haline gelmiştir. Bu açıdan Schwartz kişisel değerlerin, kişilerin algı hareket ve kararlarını nasıl etkilediği konusunda bir dizi çalışmar yaparak farklı kültürlerden gelen kişilerin değer yargılarının ne yönde değiştiğini açıklamıştır. Schwartz'a göre kişisel değerler gerek evrensel, gerek kültürel farklılıklar açısından değişiklikler göstermektedir. Bu da netice itibariyle çalışanların uyumlu çalışma ortamlarının yaratılmasına yol açmaktadır. Bu çalışmada Schwartz değerler sisteminin, çalışanların duygusal bağlılık ve işten ayrılma üzerindeki etkileri İstanbul'da bir yazılım şirketi örnek alınarak ve empirik olarak incelenmiştir. Literatürde işten ayrılmaların neden ve kaynakları geniş bir şekilde incelenmiş ve buna bağlı olarak duygusal bağlılık, kurumsal destek ve ücret beklentisi farklılıklarının önemli olduğu ampirik olarak belirlenmiştir. Bu çalışma kişisel değerlerin duygusal bağlılık üzerindeki etkilerini ampirik olarak test ederek belirlemektedir. Benzer şekilde, çalışma ayrıca duygusal bağlılığın işten ayrılma üzerindeki etkilerini de araştırmıştır. (
Özet (Çeviri)
A major concern for institutions especially over the past few decades has been the recognition of individual values as among the sources and determinants of intention to quit among employees. In this respect, Schwartz has come up with a general value system based on differences across cultures producing variations in personalities which in turn affect peoples' behaviors through their actions. Thus, according to Schwartz, universal and culture-specific aspects of values show variation in personalities that in turn dictate the expected employee behavior permitting in this way to form a compatible work environment. In this study, the Schwartz value system is empirically tested to determine its effects on intention to quit for employees working in a software company in Istanbul, Turkey. Sources and determinants of intention to quit due other than to Schwartz individual values have been quite extensively studied in the literature. In the literature, affective commitment, perceived organizational support, and differences in wage expectations have been shown empirically significant as among the determinants of intention to quit. This study aims to determine and test empirically the effects of individual values and affective commitment on intention to quit. In doing so, the study also aims to test empirically the effects, if any, of Schwartz individual values on affective commitment and affective commitment on intention to quit. (