Örgütsel bağlılık ve örgütsel adaletin işten ayrılma niyetine etkileri üzerine bir araştırma: Elektrik sektöründe bir uygulama
A study of organizational commitment and the organizational justice's effects on the intention of leaving job: An application in the electricity sector
  1. Tez No: 541274
  2. Yazar: BERNA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR EMRE KURTULMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Adalet, İşten Ayrılma Niyeti, Organizational Commitment, Organizational Justice, Intent to Leave
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmamızın konusu örgütsel bağlılık ve örgütsel adaletin işten ayrılma niyetine etkileri üzerine bir araştırma ve elektrik sektöründe bir uygulamadır. Örgütler ve çalışan açısından işten ayrılma niyeti iyi bir düşünce değildir. Bu durum örgütün hem içeriden hem dışarıdan güvenirliliğini zedelemektedir. Aynı durum çalışan içinde geçerlidir. Çalışan bu kararı verme aşamasın gelene kadar psikolojik işten ayrılma kararını verdikten sonrada işsizlik gibi zorlu süreçlerde geçmektedir. Bu durum neticesinde bir çalışanın işten ayrılma niyetine giremeyeceğini varsayarak bireyi bu düşünceye sevk eden durumlar içerisinde örgütsel bağlılık ve örgütsel adaletin ne derecede önemli olduğunu göstermektedir. İş yaşamında adalet algılamalarını inceleyen bir alan olarak örgütsel adalet, aslında genel olarak yaşamın her kesiminde önemli olan adalet konusunun alt başlığı olarak incelenmektedir. Örgütlerin adil olarak değerlendirilme sürecinde temel olarak üç adalet formu dikkat çekmektedir. Bunlar dağıtım, işlem ve etkileşim adaletidir. Genel olarak dağıtım adaleti, ödeme gibi örgütteki kaynakların dağıtımı esnasında adaletin göz önüne alınmasını, işlem adaleti karar süreçlerinde adalet algılaması düzeyini ve etkileşim adaleti otorite sahiplerinin kişiler arasındaki ilişkilerde adaleti gözetme durumunu ifade etmektedir Bağlılık, herhangi bir örgüt, bir örgütün alt birimi veya meslek grubu gibi sosyal bir birlikteliğe ya da herhangi bir bireye karşı duyulan sadakattir. Örgütsel bağlılık kavramı ise çalışanların istihdam edildikleri işletmenin karakteristik özelliklerine karşı gösterdikleri, (örgütsel hedefleri ve değerleri uygun bulmasını, örgüt içerisinde üstlendiği rolü kabullenmesini, zorlayıcı faktörlerin etkisinden ziyade kendi iradesiyle örgüte karşı aidiyet duygusu geliştirmesini de kapsayan) olumlu duygusal reaksiyonları ifade etmektedir. İşten ayrılma niyeti yönetim bilimi alanında en çok çalışılan örgütsel değişkenlerin başında gelmektedir. İşten ayrılma niyeti üzerinde algılanan alternatif iş seçenekleri önemli rol oynamaktadır. Örgütler çalışanların isteklerini karşılayamadıklarında, çalışanlar iş pazarında aktif bir şekilde iş aramaya başlamaktadır. İşten ayrılma niyeti çalışanın örgütteki rolünü daha fazla yürütmek istememesi ve çalıştığı örgütü bırakma yönündeki çabalarını ifade etmektedir. Çalışmanın literatür kısmı tek bölümden oluşmaktadır ve örgütsel bağlılık kavramı, önemi, örgütsel bağlılık kavramının benzer kavramlar ile ilişkisi, örgütsel bağlılığın boyutları, yaklaşımları, sonuçları açıklanmıştır. Örgütsel adalet kavramı ile ilgili ise örgütsel adalet kavramı, boyutları, örgütsel adalet ile ilgili teoriler, diğer modelleri, örgütsel adaleti etkileyen özellikler ve örgütsel adalet sonuçlarıdır. Son olarak ise işten ayrılma niyeti ile ilgili kavram, etki eden faktörleri, ve sonuçlarından bahsedilerek literatür bölümü sonlandırılmıştır. Çalışmada, örgütsel adalet algıları ve örgütsel bağlılığın işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilerde aracı değişkenler olarak ele alınmıştır. Bu çalışmanın araştırma bölümünde ise, elektrik sektörü çalışanları üzerinde örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet yaklaşımlarının işten ayrılma niyetinin belirlenmesine yönelik uygulanan araştırma metotları üzerinde durulmuştur. Gerçekleştirilen çalışma elektrik alanında faaliyet gösteren toplamda 146 katılımcıya uygulanmış ve katılımcılardan alınan cevaplar SPSS paket programı yardımı ile analiz edilmiştir. Katılımcılara uygulanan anket formu 4 bölümden meydana gelmektedir. Gerçekleştirilen çalışma kapsamında uygulanan analiz yönteminde anket ölçekleri için güvenirlik analizleri, Cronbach Alpha, Faktör Analizi ve KMO Bartlett testleri uygulanmıştır. Anket ölçek ve alt ölçekleri güvenilirliği araştırmaya uygun bulunmuştur. Hipotezlerin testi için ise Korelasyon ve Regresyon testleri uygulanılmış olup hipotezlerin anlamlı olduğu sonucu bulunmuştur. İstanbul elektrik sektöründe örgütsel bağlılık ve örgütsel adaletin işten ayrılma niyetine etkisi olduğu verileri araştırma sonuçlarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A study on the effects of organizational commitment and organizational Justice on dismissal an application in the electricity sector. It is not a good idea to quit from the perspective of organizations and employees. This situation damages the credibility of the organization both internally and externally. The same is true in running cases. After the employee has decided to leave the psychological job until the decision is made, he / she is in a difficult period of time, such as unemployment. Organizational commitment and organizational justice are important in situations that lead the individual to this idea, assuming that an employee cannot enter his or her intention to leave the job as a result of this situation. Organizational justice as an area of study of perceptions of Justice in business life is examined as a sub-topic of the subject of Justice, which is actually important in all aspects of life in general. In the process of fair consideration of the organizations, three forms of justice are mainly noted. These are the Justice of distribution, transaction and interaction. In general, distribution justice refers to the consideration of Justice in the distribution of resources in the organization, such as payment, the level of Justice perception in the process of decision-making, and the level of fairness of interaction between the authority owners and the level of fairness observance in the relations between persons. Loyalty is a loyalty to social unity or any individual, such as any organization, Subcommittee of an organization, or a professional group. The concept of organizational commitment refers to positive emotional reactions that employees demonstrate against the characteristic characteristics of the enterprise they employ (including finding appropriate organizational goals and values, accepting the role they assume in the organization, and developing a sense of belonging to the organization by their own will rather than coercive factors). The intention to quit is one of the most studied organizational variables in the field of Management Science. Alternative business options that are perceived on the intention to leave work play an important role. When organizations are unable to meet the demands of employees, employees are actively looking for jobs in the labour market. The intention to leave the job is to express the employee's efforts not to carry out his or her role in the organization and to leave the organization he or she is working for. The concept of organizational commitment, its importance, the relationship between organizational commitment and similar concepts, dimensions and approaches of organizational balılık, its results are explained. The concept of organizational justice is related to the concept of organizational justice, its dimensions, theories about organizational justice, other models, features that affect organizational justice and the results of organizational justice. Finally, the literature section has been finalized by referring to the concepts, factors affecting the intention to quit, and the results. The study was applied to a total of 146 participants operating in the field of electricity and the responses from the participants were analyzed with the help of the SPSS package program. The questionnaire form which is applied to the participant comes from 4 parts. Reliability analyzes for survey scales in the analysis method applied within the scope of the study, Cronbach Alpha, Factor Analysis and KMO Bartlett tests were applied. Questionnaire scale and subscales were found to be reliable. Correlation and regression tests have been applied to test hypotheses and it is found that the hypotheses are meaningful. The results of the study show that organizational commitment and organizational justice affect the intention to leave the Istanbul electricity sector.