Parti içi Demokrasi
Intra–Party Democracy
  1. Tez No: 382122
  2. Yazar: TEVFİK SÖNMEZ KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TAHMAZOĞLU ÜZELTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çoğulcu Demokrasi, Parti İçi Demokrasi, Parti İçi Demokrasiyi Etkileyen Faktörler, Türkiye'de Parti İçi Demokrasiye İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Pluralistic Democracy, Intra–Party Democracy, Factors Affecting Intra–PartyDemocracy, Problems and Solution Offers Regarding Intra–Party Democracy In Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 481
Özet
Çoğulcu demokratik rejimlerde, çoğunluğun yönetme hakkının bulunduğu kabul edilmekle birlikte bu hakkın sınırsız olmadığı ve fikirsel olarak azınlıkta kalanlar lehine çoğunluk iradesinin sınırlandırılabileceği esası benimsenmektedir. Bu çerçevede, çoğulcu demokrasiler,mesleki, derneksel, siyasi vb. birçok kurumu bünyesinde barındırır. Çoğulcu demokratik rejimlerde yerine getirdikleri işlevler nazara alındığında bu kurumların en önemlilerinden birini,siyasi partiler oluşturur. Parti içi demokrasi; üyelerin başta aktif ve pasif seçim hakları, ifade özgürlükleri, bilgi edinme ile önerge verme hakları, hak arama özgürlükleri ve eşitlik hakları olmak üzere siyasal katılım özgürlüklerinin kanunlar veya parti tüzükleri vasıtası ile güvence altına alındığı, parti içi kararların çoğunluğun üstünlüğü ilkesine dayanılarak oluştuğu, kararların oluşumu aşamasında demokratik kurallara uyulup, kararların içeriğinin demokratik öze uygun olduğu ve parti içi iktidarın, farklı organlar ve örgütler arasında paylaştırıldığı bir süreç olarak tanımlanabilir. İşte, bu çalışmada da, evvela demokrasi kavramı incelenecek, daha sonra, parti içi demokrasinin kurucu unsurları ve tarihsel gelişimi ele alınacak, ikinci bölümde ise parti içi demokrasiyi etkileyen hukuki ve hukuk ötesi faktör aktarılacaktır. Nihayet, son bölümde, Türkiye'de parti içi demokrasi ilkesine ilişkin hukuki ve siyasal düzeyde yaşanan sorunlar mercek altına alınarak; atılması gereken adımlar kapsamlı bir şekilde tahlil edilecektir.
Özet (Çeviri)
In pluralistic democratic regimes, apart from the fact that majority has the right to manage,this right is not unlimited and the restriction principle of majority will in minority's favor is accepted. Within this framework, pluralistic democracies embody many establishments like associational, political and professional. In this scope, one of the most important establishments are political parties. Intra party democracy; can be defined as a process; in which members' freedom of political participation, right to vote and stand for election, freedoms of expression, right to information and right to make a motion, right to legal remedies and right of equality in particular is assured by laws or party charters, in which intra–party decision are constitued based on supremacy of majority principles, the context of the decisions is consistent with democratic spirit while abiding by the democratic rules in decision making process, and intra–party power is divided between different bodies and organizations. Therby in this study, after mentioning notions of democracy, founding elements and historical devolopment of intra–party democracy and legal/beyond legal influencing factors of intra–party Democracy will be analyzed. In the last part of this study, the problems encountered at legal and political level regarding intra–party democracy in Turkey will be examined and finally, measures to be taken in order to bring the internal system of political parties in Turkey will be scrutinized.