Türkiye ekonomisi için cari açık ve iktisadi büyüme ilişkisi
The relationship between the current account balance deficit and the economic growth for the Turkish economy
  1. Tez No: 382145
  2. Yazar: BENGİSU UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: VAR analizi, Granger nedensellik, büyüme oranı, cari açık, VAR analysis, Granger causality, economic growth rate, current account balance deficit
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki cari açık ile iktisadi büyüme arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Çalışmada özellikle büyüme oranlarındaki artışın sonucu olarak mı cari açık artmakta yoksa cari açıktaki artışın sonucu olarak mı iktisadi büyüme artmakta sorusuna yanıt aranmaktadır. Değişkenlerin 1999.01-2014.02 çeyrek dönemlik verileri kullanılarak, Granger nedensellik testi ve VAR analizi yapılmıştır. Granger nedensellik testi sonuçlarına göre, büyüme oranından cari açığa doğru tek yönlü bir ilişki bulunmuştur. VAR analizi sonucunda elde edilen etki-tepki fonksiyonlarına göre, büyüme oranı değişkenine bir standart sapmalık şok verildiğinde, cari açık değişkeni buna negatif bir tepki vermektedir. Ayrıca varyans ayrıştırması analizi incelendiğinde, onuncu periyotta cari açık öngörü hata varyansının %53,25'inin büyüme oranı tarafından, geri kalan %46,75'lik kısmının ise kendisi tarafından açıklandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to clarify the relationship between the economic growth and the current account balance deficit. In the study, whether the current account deficit increases as a result the increase in the economic growth rate or the economic growth rate increases due to the rise in the current account balance deficit is questioned. By using the data for the quarter period from 1999.01 to 2014.02, Granger causality and VAR analysis was conducted. Granger causality test results show that a one-way relation from the economic growth rate to the current account balance deficit has been detected. According to the impulse response functions acquired from VAR analysis; when a standard deviation of shock is given to the economic growth variable, the current account deficit gives negative response to this. In addition, looking into the variance decomposition analysis, it can be seen during the tenth period that the 53.25 percent of forecast error variance of the current account balance deficit is explained by the economic growth rate. However, the other 46.75 percent of the variance is explained by the current account balance deficit itself.