Türkiye Halk Sağlığı Kurumu örgütlenişinin irdelenmesi
Examination of the establishment of Turhish Public Health Institution
- Tez No: 484815
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHVEŞ TARIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Örgütlenme, Halk Sağlığı, Turkish Public Health Institution, Organization, Public Health
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Amaç: 2003 yılından bu yana Tükiye sağlık sisteminin bütün paydaşlarını ilgilendiren köklü değişimler yaşanmış ve bu değişime“Sağlıkta Dönüşüm Programı”adı verilmiştir. Programın 8 bileşeninden birincisi Sağlık Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilat yapısının değiştirilmesi ve devletin asli işlevleri olan kuralların düzenlenmesi ve sektör paydaşlarının rollerini kurallara göre yerine getirdiğinin denetlenmesidir. Üçüncü bileşen ise hizmetlerin sunuluşunda planlanan değişimlerdir. Ülkemizde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun ve illerde Halk Sağlığı Müdürlüklerinin kuruluşu bu iki bileşen ile ilişkilidir. Bu çalışma; ülke çapında bir planlama ve organizasyon konusu olan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun kuruluşu ve organizasyonu ile ilgili dinamiklerin incelenmesini, konuyla ilgili profesyonellerin ve akademisyenlerin görüşlerinin toplanıp değerlendirilmesini içermektedir. Çalışmanın amacı ülke çapında bir makro planlama ve organizasyon örneği olan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun oluşturulmasında görüş ve deneyimlerin hem günümüzde hem de gelecekte faaliyet gösterecek Sağlık Yöneticilerine aktarılmasına katkıda bulunmaktır. Sonuçlar: Yapılan kalitatif ve kantitatif araştırmaların sonucunda, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun organizasyon işlevi çerçevesinde birçok yönüyle başarılı olduğunu, birinci basamak sağlık hizmetlerine, çevreye, bulaşıcı hastalıkların önlenmesine, halkın bilinçlendirilmesinde önemli katkılarının olduğu, ancak organizasyon bazında halen geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: Since 2003 big changes related to all partners of health system in Turkey have been realized and this reform endeavour is called Health Transformation Program. The first one of the eight components of the program is changing the central and peripherial structure of the Ministry of Health and reorganization of Ministry roles as regulating all sides of the sector properly. The third component is about the provision of healthcare services. Turkish Public Health Institution and Provincial Public Health Directorates are related to this component. This study is about Turkish Public Health Institution which is a country-wide planning and organization subject. Method of the study is examination of the organization dynamics, collection, analysis and evaluation of views of the related academics and professionals. The aim of the study is to contribute to the transfer of know-how about the big organizational change for today's and tomorrow's health managers. Results: Considering the qualitative and quantitative findings of the study, Turkis Public Health Institution is successful from different perspectives of management, however there is still need to progress on first level curative services, environmental health studies, prevention of communicable diseases and increase of health literacy.