Afganistan ekonomisi ve ekonomik entegrasyonlar (ECO) örneği
Afghanistan economics and economic integrations (The case of ECO)
  1. Tez No: 382176
  2. Yazar: MUHAMMAD REZA WASIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. ALEV SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan Ekonomisi, Ekonomik İşbirliği Örgütünü (ECO), Entegrasyon, Afghanistan Economy, Economic Cooperation Organization (ECO), Integration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ricardo tarafından ortaya konulan karşılaştırmalı üstünlükler teorisine göre serbest ticaret sayesinde ülkeler arasındaki rekabet uzmanlaşmayı geliştirir. Bu da kaynakların daha etkin biçimde kullanılmasını, dünya refahının artmasını sağlar. 20. yüzyılın ikinci yarısına doğru dünyada ticaretin serbestleşmesine yönelik olarak önce Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) 1948'de imzalanmış daha sonra 1995'de onun yerini alan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) çerçevesinde çok taraflı ticaret müzakereleri devam etmiştir. Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (ECO) üye ülkelerinin Afganistan, Türkiye, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Pakistan'la ikili ilişkilerini geliştirerek etki alanından çıkmaya başladıkları ABD'yi, Rusya'yı ve diğer bölgesel ve uluslararası ülkeler dengeleme amaçlarını da gerçekleştirmektedir. Tezde ilk olarak Afganistan Ekonomisi incelenmiştir. Ardından ekonomik entegrasyonların Afganistan Ekonomisi üzerindeki olası tüm etkileri ECO örneği çerçevesine ele alınmıştır. Bu aşamada Afganistan Ekonomisi için entegrasyon ve işbirliğinin fayda ve maliyetleri ele alınmıştır. Çünkü Afganistan Ekonomisi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Dış Ticaret ve Serbest Bölgelere dâhil olarak bölgesel ve uluslararası entegrasyonlardan kısa ve uzun dönemde siyasi ve ekonomik olarak olumlu ve aynı zamanda olumsuz etkilerin de sonuçlarına maruz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
It's a subject of economic integration forwarded by Ricardo based on comparative advantage theory of competition through free trade between countries are encouraged to develop and specialization. It is use more efficiently of resources, led to the rise of world welfare. Towards the second half of the 20th century in the universal plane towards the liberalization of trade before the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) was signed in 1948, then had been continued taking replace it in 1995 World Trade Organization (WTO) multilateral trade negotiations within the framework. The Economic Cooperation Organization (ECO) member countries, Afghanistan, Turkey, Iran, Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan and Pakistan of their bilateral relations by developing from the domain that starts to grow that the U.S., Russia, and in the regional and international nations are performing at balancing purposes. This thesis starts by reviewing of the Afghanistan Economy. Then have been considered the role of economic integration for Afghanistan economy in the context of the overall economic integration and specifically example of ECO. At this stage analyzed the benefits and obstacles of integration and cooperation in Afghanistan. Because Afghanistan Economy also has being getting the positive and negative results through the Regional and International integration of short time and long-time relationship due political and economic to being with Economic Cooperation Organization, Foreign Trade and Free Trade.