Srebrenica soykırımı'nın Türk basınında söylemsel inşası
Discursive construction of The Srebrenica genocide in Turkish press
  1. Tez No: 382195
  2. Yazar: AİDA USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Srebrenica, Discourse, Critical discourse analysis, Bosnia, Genocide
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Bosna savaşında Sırp ordusunun Srebrenica'nın Boşnak halkına karşı gerçekleştiği etnik arındırma eyleminin Türkiye'deki ulusal gazetelerin haber söylemlerinde inşa edilmesi oluşturmaktadır. Tezin ilk bölümü“söylem”kavramı ve“söylem analizi yöntemi”ile ilgili teorik bilgilerden oluşturulmuştur. Tezin ikinci bölümünde ulusal yayın yapan Sabah ve Hürriyet gazetelerinde yayımlanan Srebrenica kentinde gerçekleşmiş olan soykırım hakkında haberlerin Teun van Dijk'ın“eleştirel söylem analizi”yöntemi ile analizi yapılmıştır. Yapılan incelemede gazetelerin yayın tarihine göre başlıkları, olaya yaklaşımı, haberleri ele alış biçimleri ve kullandıkları dil, üslüp ve söylem ele alındı. Analiz sonrasında elde edilen bulgular tezin sonuç bölümünde yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Srebrenica, Söylem, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, Bosna, Soykırım
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate/examine how“Ethnic Cleansing”of the Serbian forces against Bosniaks population in Srebrenica was constructed in the news discourses in national newspapers in Turkey during the war in Bosnia. First part of the study/thesis is based on providing theoretical information about“Discourse”and“Research method of discourse analysis”. In the second part of this study, news from national newspapers Sabah and Hürriyet about genocide which happened in the town of Srebrenica is being analysed by using Teun van Dijk's research method of“Critical discourse analysis”. During this research, headers, approaches to what happened, the way how news was formulated, language, wording and discourse were explored according to the publishing dates of the newspapers. Research findings of the analysis were interpreted in the results chapter of the thesis.