Türkiye'nin çokkültürlü yapısının Avrupa Birliği'ne üyelik sürecindeki etkileri
The multicultural structure of Turkey 's effects on European Union accession membership
  1. Tez No: 382203
  2. Yazar: FUNDA KIRKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELMA TOKUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Siyasal Kültür, Küreselleşme, Avrupa Birliği
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, Avrupa Birliği sürecinde Türkiye ve çokkültürlülüğü net bir şekilde açıklamak adına kültür kavramının genel, sosyolojik, Batı ve Türkiye'deki farklı tanımlamalarıyla siyasal kültür kavramının farklı yorumlarına yer verilmiştir. Ülke olarak kültürün, siyasi anlamda da farklı yorumları bulunmaktadır ve Avrupa Birliği sürecinde olduğumuz şu günlerde, aynı zamanda da tüm dünyada süregelen küreselleşme sebebiyle hem Türkiye'de hem de Batıda ve Doğuda yer alan farklı ülkelerde de küreselleşme ile birlikte kültür alanında da yaşanan değişimlerin ve kültür değişimlerinin etkileri incelenmiştir. Bu etkilerin ışığında Türkiye ve kültürel yapısı itibariyle Avrupa Birliği karşılaştırılarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullarla ve de yaşanılan değişimlerle beraber Avrupa Birliği'ne katılıp katılamayacağı konusundaki incelemelere değinilmiştir. Bu konuda yorumlara yer verilmiştir. Yapılan ve devam etmekte olan yasa değişikliklerinde ise kültür ve farklı kültürlere yer verildiğinden, mevcut yasa ve önerilerin maddeleri kültür ve çokkültürlülük ile bağlantılı olarak açıklanmıştır. Oluşmakta olan yeni kimlik kavramları tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,in according to explain Turkey and multiculturalism during the process of EU as net, there are some comments about political culture as a general and ociologic at West and Turkey. As a country, there s different politic meaning of culture. During to EU entrance process, there s some globalization in all over the world. So, it s researched the effects of some process of change and cultural changes because of globalization in west and east countries or at the same time in Turkey. The lights of this effect, it s compared between Turkey and EU, then it s mentioned and commented about that Turkey's current situation and reforms can help to join EU or not. Because of current laws and continue ones include culture and diffirent cultures issue, these kind of laws was explained with a connection of multiculturalism. New identity concepts are identified which has been newly occur. Keywords : Multiculturalism, Political Sciences, Globalization, European Union