Burdur-Dirmil'de (Altınyayla) ağıt geleneği ve ağıtlar
Burdur in Dirmil (Altınyayla)lament tradition and laments
- Tez No: 382212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AHSEN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dirmil, Ağıt, Yas, Dirmil Ağıtları, Ağıt Geleneği
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
“Ağıt geleneği”eski Türklerden beri devam eden sözlü bir gelenektir. Kültürel ürün olarak değerlendirilen bu geleneğin tarih içinde dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış olan Türklerde ve Anadolu topraklarının birçok yerinde zayıflamış da olsa hâlen devam ettiği görülmektedir. Dirmil yöresi ağıt geleneğinin tez konusu olarak seçilmesindeki amaç; Dirmil yöresinde daha önceden yeterince araştırma yapılmamış olan ağıt geleneği hakkında, verilere ulaşmak ve böylece bu konudaki eksiklikleri gidermeye yardımcı olmaktır. Araştırmanın birinci bölümünde Dirmil'in genel tanıtımı, ikinci bölümde ağıt kelimesinin kavramsal tanımları ve ilişkileri üzerinde durulmuştur. Araştırmanın üçüncü bölümde Türklerde ağıt geleneği hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Dördüncü ve beşinci bölümlerde ise Dirmil ağıt geleneği ve ağıtları incelenmiştir. Araştırmanın sonunda ise elde edilen verilerle ilgili genel bir değerlendirme yapılarak Dirmil yöresinin büyük bir bölümünde ağıt geleneğinin hâlen devam ettiği sonucuna varılmış ve değişen zamanın ağıt geleneği üzerindeki etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Lament tradition”which is an oral tradition output, is a continuing tradition which carries on since the time of the Ancient Turks. It can be witnessed that, even in a weakened form, this tradition, deemed as a cultural product, is still carried on by Turks who have, in time, spread through various parts of the World, in such places, and in many areas of Anatolia. The purpose behind the selection of Dirmil Region elegy tradition as subject of the master thesis is to reach information concerning the elegy tradition in Dirmil region where enough research have not been performed on the said subject, by collecting the region's elegies and to help making up the deficiencies about the subject. The first part of the research is mostly about the general introduction of Dirmil, the second part is about the conceptual definiton of the word“lament”and its relations. On the third part of the research, information about the elegy tradition of Turks have been provided. On the fourth and fifth parts, Dirmil elegy tradition and elegies of Dirmil have been researched. Finally, at the end of the research, a general evaluation about the obtained informations have been performed, and a conclusion has been made about the survival of the elegy tradition in a substantial portion of Dirmil Region, and the impact of changing times over the elegy tradition has been displayed. Key Words : Dirmil, Lament, Elegies of Dirmil, Elegy Tradition