Kadastro paftalarının yenilenmesi üzerine bir inceleme: Erzurum Bölge Müdürlüğü örneği
Study on the renewal of cadastral maps: Erzurum regional directorate instance
  1. Tez No: 382221
  2. Yazar: SİNAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH DÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadastro, Kadastro Haritalarının Yenilenmesi, 3402/22.a Uygulaması, Cadastre, the Renewal of Cadastral Maps, 3402/22.a Applications
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'de Cumhuriyetin ilanıyla birlikte 1920'li yıllarda başlayan kadastro çalışmaları bugüne kadar çeşitli ölçme teknikleriyle değişik standartlarda ve farklı yasal dayanaklarla yürütülmüştür. Bunun sonucunda, kadastrodaki en önemli problemlerden biri mevcut altlıkların günümüz kadastrosundan beklentileri karşılayacak nitelikten uzak olmasıdır. Oysa 2005 tarihli 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun birinci maddesinde kadastronun amacı mekânsal bilgi sisteminin altyapısını oluşturmak olarak tarif edilmiştir. Bu problemi çözmek ve kadastro paftalarını yenilemek amacıyla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) 2009 yılında Tapu ve Kadastro Modernizasyon Projesi'ni (TKMP) başlatmıştır. Proje kapsamında 2014 yılının sonuna kadar 10 milyon parselin yenilenmesinin tamamlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de kadastro paftalarının yenilenmesi kapsamındaki çalışmalar örnek bir uygulama alanı üzerinde yasal ve teknik boyutuyla ele alınarak mekânsal bilgi sisteminin altyapısını oluşturmaya yönelik olarak ikinci kadastroya olan ihtiyacın değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Erzurum Tapu ve Kadastro VIII. Bölge Müdürlüğü'nün yürüttüğü kadastro yenileme çalışmaları incelenmiştir. Yenileme çalışmalarının teknik boyutu değerlendirildiğinde özellikle özel sektörün imkânlarıyla yenileme çalışmaların hızlı bir şekilde tamamlandığı kadastro teşkilatının kontrol ve denetimlere ağırlık verdiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte kadastrodaki yenileme çalışmalarının bazı eksikliklerinin de bulunduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan en önemlisi yenileme çalışmalarının mevcut kadastro verilerinin zenginleştirilmesi ve güncellenmesi noktasında yetersiz kalmasıdır. Yenileme mevzuatının mülkiyete yönelik hak tesislerine ve cins değişikliği işlemlerine müsaade etmiyor olması diğer bir eksiktir. Bütün bunlar yenilenen kadastro verilerinin arazinin fiili durumunu göstermesini de engellemektedir. 3402/22.a Uygulaması kadastro haritalarının yenilenmesinin yanında tapu kütüğünde bulunan parsellerle kadastro paftasındaki parsellerin birebir eşlenmesini sağlaması açısından oldukça yararlı bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The cadastre works which have started in Turkey after the foundation of the republic in 1920s, have been carried out by using various measurement techniques, with different standardization and legal basis. As a result of this, one if the significant problems in cadastre is that; present bases are not enough to provide the nowadays' expectations. However, in the first article of the cadastre law numbered 3402 in 2005 the aim of cadastre is defined as creating the substructure of spatial information system. In order to solve this problem and renovate the cadastre screw plates General Directorate of Land Registry and Cadastre (TKGM) started the project which is named modernization of land registry and cadastre (TKMP). With this project it is aimed to renew about 10 million parcels till the end of 2014. With this study, within the scope of the renewal of screw plates of cadastre in Turkey, to create the spatial information system by approaching the technique and legal sides, the necessity of a second cadastre consideration was aimed, and this was done by using an implementation sample. The works of Erzurum VIII. Land Registry and Cadastre Regional Directorate were examined. When the technical sides of renewal work were evaluated it was clearly understood that; the opportunities of private sector the renewal works have been done quickly, and the cadastre organization concentrated on control and inspection. Besides, it can be seen that; there are some deficiencies in the renewal works of cadastre. The most important one of these is that, the renewal works are not enough to enrich the existing cadastre data. Also, the renewal statue does not allow the devotion of property and land use conversation, this is one another deficiency. All of these block renewed cadastre data to show the actual state of the land. 3402/22 on the application of the cadastral map in terms of providing one to one mapping of land registry parcels in the parcel located in the cadastral sheet is a very useful addition to the renewal of work.