Web-based solution for scheduling problem in identical parallel machines
Özdeş paralel makinelerde çizelgeleme problemi için web tabanlı çözüm
  1. Tez No: 382285
  2. Yazar: MEHMET EMİN BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH TAŞGETİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: identical parallel machine scheduling, iterated local search, variable neighborhood search, web-based scheduling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Yönetim ve Bilgi Sistemi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tezde n tane birbirinden bağımsız işin, m tane özdeş paralel makinaya atanarak çizelge uzunluğunu en aza indirmek amacıyla çizelgeleme problemi üzerinde çalışmıştır. Bu problem için üretilmiş olan bazı algoritmalardan bu tezde VND ve ILS algoritmaları kullanılmıştır ayrıca VND algoritmasının üzerinde değişiklik yapılarak modifiye edilmiş hali de kullanılmıştır. Bu algoritmalar grafiksel kullanıcı arayüzü, işlem animasyonları ve değişkenlerin kullanıcı tarafından belirlendiği bütünleşik bir yazılım parçaları olarak kullanılmıştır. PHP, HTML, JAVASCRIPT ve CSS programlama dilleri kullanılarak web tabanlı bir yazılım olarak geliştirilmiştir. Bu sayede herhangi bir işletim sisteminde mobil cihazlarda veya bilgisayarlarda çalışabilmektedir. Bu yazılım, kullanıcı etkileşimli kolay anlaşılır animasyonları ve adım adım çözüm yapmasından dolayı çizelgeleme eğitimlerinde kullanılabilir. Ek olarak web tabanlı çizelgeleme problemlerinde CPU süre performansını test etmek istedik. Deneysel sonuçlar, web tabanlı bir çizelgeleme sisteminde CPU süresinin fazla maliyetli olduğunu gösterdi. Anahtar Sözcükler: özdeş paralel makina çizelgeleme, iteratif local arama, değişken komşuluk arama, web-tabanlı çizelgeleme.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the parallel machine scheduling problem with n number of independent jobs assigned to m number of identical parallel machines to minimize the makespan is studied. Some algorithms were used that are developed for this type of problem. VND and ILS algorithms were used, and some modifications were made to VND algorithm. The new algorithm was used with this software. These algorithms are used in software which has user interaction with its graphical user interface, animations and user defined variables. This web-based software is developed with PHP, HTML, JAVASCRIPT and CSS programming languages. In this way it can run with any mobile device or computer with independent operating systems. This software can be used in scheduling education because it helps generate schedules interactively with easy understanding animations step by step. In addition, we wanted to test the CPU time performance of the web-based scheduling software. Experimental results showed that CPU time requirement of a web-based scheduling system is computationally very expensive.