Sipariş kabul ve çizelgeleme probleminin parçacık sürü optimizasyonu ile çözülmesi
Solving the order acceptance and scheduling problem with particle swarm optimization method
- Tez No: 382390
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİK KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sipariş Kabul ve Çizelgeleme, Tek Makineli Siparişe Yönelik Üretim Sistemi, Sıraya Bağlı Hazırlık Süreleri, Parçacık Sürü Optimizasyonu, Order Acceptance And Scheduling, MTO System With Single Machine, Sequence Dependent Set Up Times, Particle Swarm Optimization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada siparişe yönelik üretim yapan bir sistemde sipariş kabul ve çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Firmaya, karının en büyüklenmesi için belli bir sipariş kümesini seçebilmesi ve seçilen siparişlerin teslim tarihlerine uygun şekilde müşteri için hazır hale getirilebilmesi için Parçacık sürü optimizasyonu algoritmasıyla çözüm aranmıştır. Belli bir zaman periyodu içinde limitli kapasiteye sahip işletmenin istenilen siparişleri gerçekleştirebilmesi için kapasitesinin de planlanması sağlanmaya çalışılmıştır. Çalışılan sistemde yalnızca bir makine ve bir vardiya bulunmaktadır. Bu problemin küçük çaplı siparişe yönelik üretim yapan bir sistemde çalışılmasıyla, teslim tarihlerinden önce siparişlerin müşteriye teslim edilerek maksimum karın nasıl elde edilebileceği bu çalışmada gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the order acceptance and scheduling problem in a make-to-order operation environment is addressed. A particle swarm optimization-PSO is done to aid an operations manager to select a set of potential customer in order to maximize the operational profit and all the selected orders are fulfilled by their deadline. With a limited capacity, solving this model leads to an optimal capacity plan as required for the selected orders over a given (finite) planning horizon. The proposed model considers only one regular time and one single machine. By applying this model to a small MTO operation, this paper demonstrates how to achieve the maximal operational by selecting the order which can be handed in before the deadline of products.