Phospholipid fatty acids (PLFA) detection in agricultural areas of Yavuzeli (Gaziantep)
Yavuzeli (Gaziantep) tarım alanlarında fosfolipit yağ asitlerinin (PLFA) tespiti
  1. Tez No: 382662
  2. Yazar: KAMİL KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİHAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yavuzeli, Toprak ekosistemi, Mikrobiyal dinamik, PLFA, Yavuzeli, Soil ecosystem, Microbial dynamic, PLFA
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, Yavuzeli/Gaziantep tarım alanları topraklarında fosfolipit yağ asitlerinin (PLFA) tespiti amaçlanmıştır. Bu çalışmada bölge topraklarında komünite yapısının belirlenmesini sağlayan fosfolipit yağ asitleri (PLFA)'nın yanı sıra organik madde içeriği, bünye özellikleri, tuz oranı, kalsiyum oranı, kireç oranı ve pH içerikleri mikroorganizma çeşitliliği açısından değerlendirilmiştir. Toprakların PLFA özelliklerinin yanı sıra bazı fizikokimyasal özellikleri de araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; 14:0, 15:0, 16:0, 17:0, 18:0, a15:0, i15:0, i16:0, i17:0, cy17:0, cy19:0, 16:1⍵7t, 18:1⍵9c, 18:1⍵9t, 18:2⍵6, 20:0 olmak üzere 16 farklı yağ asidi tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan Bakteri PLFA bioindikatör oranının, mantar PLFA bioindikatör oranından daha yoğun olduğu bulunmuştur. Ayrıca %1-4 oranında protoza PLFA bioindikatörü tespit edilmiştir. Toprakların silt oranının yüksek olduğu, alkali özellik gösterdiği, organik madde miktarının çok düşük olduğu görülmüştür. Bu çalışma tarımsal uygulamaların daha sürdürülebilir olarak yapılmasına katkı sağlaması açısından çok önemlidir. Bu bölgeye uygun biyoçeşitliliği arttırıcı önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine phospholipid fatty acids (PLFA) in Yavuzeli /Gaziantep agricultural areas. In addition to PLFA, which enables identification of community structure in regional soils, it was evaluated organic matter content, texture properties, salt ratio, calcium ratio, lime ratio and pH contents in terms of microorganism diversity. In addition to PLPA properties, some physicochemical properties of soils were analyzed. The findings revealed 16 different fatty acids, which 14:0, 15:0, 16:0, 17:0, 18:0, a15:0, i15:0, i16:0, i17:0, cy17:0, cy19:0, 16:1⍵7t, 18:1⍵9c, 18:1⍵9t, 18:2⍵6, 20:0. Based on these results, it was found that bacteria PLFA bioindicator ratio was higher than PLFA bioindicator ratio. Furthermore, 1-4% protozoa PLFA bioindicator was identified. It was found that the soils had a high loam ratio, showed alkali character and that organic matter amount was very low. This study is of great importance in terms of contributing to more sustainable agricultural practices. Protection should be taken to increase suitable biodiversity for this region.