Development and characterization of some composite (WPI, SPI and CMC based) edible films
Bazı kompozit (WPI, SPI ve CMC bazlı) yenilebilir filmlerin geliştirilmesi ve karakterizasyonu
- Tez No: 382666
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM KAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kompozit yenilebilir film, peynir altı suyu protein izolatı, soya protein izolatı, karboksimetil selüloz, ayçiçeği yağı, Composite edible film, whey protein isolate, soy protein isolate, carboxymethyl cellulose, sunflower oil
 - Yıl: 2014
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 79
Özet
İdeal karışım oranlarında protein, polisakkarit ve/veya lipit orijinli kompozit yenilebilir filmler üretildi. Peyniraltı suyu protein izolesi (WPI), soya protein izolesi (SPI) ve karboksimetil selüloz (CMC) sırasıyla protein ve polisakkarit kaynakları olarak kullanıldı. Ayrıca ayçiçek yağı (SO) ise lipit kaynağı olarak kullanıldı. Üretilen kompozit filmlerin nem soğurma, mekanik, bariyer, fiziksel ve termal özellikleri incelendi. Tek bileşen içeren (WPI, SPI veya CMC) filmlerin nem soğurma özellikleri üç farklı bağıl nemde (%30, 50 ve 80) ve oda sıcaklığında DVS cihazı kullanılarak test edildi. Su buharı geçirgenliği (WVP) ve oksijen geçirgenliği (OP) sırasıyla analitik ve aletli yöntemle belirlendi. SO eklenmesi ile WPI bazlı filmlerin WVP ve OP değerlerinde belirgin bir azalma gözlendiği tespit edildi. Aynı zamanda SO'nun bahsedilen filmlerin mekanik özelliğinde de iyileşme gösterdiği, yüzde uzama miktarlarının ise dört kata kadar arttığı saptandı. Camsı geçiş sıcaklığının SO miktarı ile orantılı olarak arttığı belirlendi, fakat SPI-SO kompozit filminin SPI filmden daha düşük bir değere sahip olduğu görüldü. CMC eklenmesi ile elde edilen kompozit filmin WVP değerinin azaldığı, fakat OP'un arttığı belirlendi. Çalışılan film kompozisyonları arasında, %0.05 SO içeren WPI ve CMC içeren SPI filmleri elde edilen en iyi filmler olarak kabul edildi.
Özet (Çeviri)
Edible films based on different proteins, polysaccharides and/or lipid were developed with their optimal proportions. Whey protein isolate (WPI), soy protein isolate (SPI) and carboxymethyl cellulose (CMC) were used as protein and polysaccharide resources, respectively. Besides, sunflower oil (SO) was added into the films. Moisture absorption, mechanical, barrier, physical and thermal properties of the composite films were investigated. Moisture absorption of the films containing single component was tested at three different relative humidity (30, 50 and 80%) conditions at room temperature using dynamic vapor sorption instrument. Water vapor permeability (WVP) and oxygen permeability (OP) of the films were determined using analytical and instrumental techniques, respectively. Significant reduction in WVP and OP of the WPI films was obtained upon addition of SO. Mechanical properties also affected by addition of SO that percent elongation (%E) was increased by four times. It was determined that glass transition temperature was increased proportionally with SO amount for WPI films but SPI-SO blend film had less value than that of SPI. CMC addition improved the WVP but it caused negative effect on OP. WS1 (0.05% SO added WPI) and SPI-CMC were assumed to be the best two combinations among all studied films.