Finite element stress analysis of riveted lap joints
Perçinli bağlantıların sonlu elemanlar metodu analizi
- Tez No: 382667
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: bindirme perçin bağlantısı, stres analizi, farklı bindirme perçin bağlantılarının analizi, artık gerilmelerin analizi, ANSYS, Riveted lap joint, F.E.A, ANSYS (workbench), stress analysis, analysis of different riveted lap joints, residual stress analysis
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bağlantı Elemanları havacılık mühendisliği alanında önemli bir rol oynamaktadır. Havacılık uygulamalarında bağlantı elamanlarının geniş bir uygulama alanı vardır. Bunlar Jet motoru yapıları, kazanlar, depolama tankları vs. yerlerdedir. Aynı zamanda perçin bağlantıları köprü ve çatı makasları gibi yapısal çalışmalar ve haddelenmiş çelik bölümlerini de bağlamak için kullanılır. Bu çalışmada bindirme perçin bağlantılarının stres analizi yapılmıştır ve bu amaçla gelişmiş bir simülasyon programı olan ANSYS 14.0 programı kullanılmıştır. Ayrıca, bu çalışma, ANSYS programı kullanarak bindirme bağlantılarının maksimum yük için taşıma kapasitesinin uygun yapılandırılması ve karakterizasyonu içerir. Bu çalışmada bindirme perçin bağlantıları analizi iki ana aşamaya ayrılmıştır. Birincisi, perçin kurulumu misfit yöntemi ile simüle edilir. Daha sonra uygulama, ortak bir dış tensile yükü ile üç boyutlu tam gerilme durumunu elde etmek için uyarılır. Perçinleme süreci ve stres bileşenleri perçinleme süreç parametrelerinin çekme yükleme etkileri stres durumları elde ettikten sonra incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada çift bindirmeli perçinleme, üçlü bindirmeli perçin bağlantıları, çift sıralı bindirme perçin bağlantılarının ve zikzak perçinlenmiş bağlantılarının stres analizini de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fasteners play an important role in the aerospace engineering. There is a big a range riveted joint applications for aircrafts. Jet engine structures, boilers, storage tanks etc. Riveted joints are also used to fasten rolled steel sections in structural work, such as bridge and roof trusses. This study deal with stress analysis of riveted lap joint and for this purpose the well known software ANSYS 14.0 was used for solutions of problems. This study involves the appropriate configuration (width of plates, diameter of rivet, overlap length, thickness of plates) and characterization (number of rows, number of rivet and etc.) of the lap joint for maximum load carrying capacity by using ANSYS. In this study the riveted lap joint analysis is divided into two main stages. First, rivet installation is simulated by interference misfit method. Subsequently application of an external tensile load to the joint is simulated to obtain the full three-dimensional stress state. After obtaining stress states for both the riveting process and tensile loading effects of riveting process parameters on the stress components are explored. Also the study includes the stress analysis of double riveted lap, triple riveted lap joint, double row of riveted lap joint and zigzag riveted lap joints