Determination of genotoxic pollution of some Istanbul streams by sos chromotest method
Bazı İstanbul derelerindeki kirliliğin genotoksik etkilerinin sos-chromotest metodu ile belirlenmesi
- Tez No: 382707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA PETEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Çevre Mühendisliği, Biology, Biotechnology, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: SOS chromotest, Genotoksisite, Escherichia coli PQ37, İstanbul Derelerindeki, SOS chromotest, genotoxicity, Escherichia coli PQ37, Istanbul Streams
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Hızla büyüyen sanayileşme ve düzensiz yapılaşma denizlerdeki kirliliğin artmasında ciddi bir paya sahipdir. Bu çalışma İstanbul Derelerindeki kirliliğin canlılar üzerindeki mutajenik etkilerini araştırmaya yönelik yapılan bir çalışmadır. İstanbul Derelerinden alınan numunelerde canlılarda genetik yapının bozulmasına neden olabilecek toksik maddelerin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılacaktır. Toksik kirleticilerin DNA'nın yapısında meydana getirebileceği deformasyonlar SOS-chromotest ile deneysel olarak incelenecektir.Bu çalışmada İstanbul Derelerindeki önemli 20 noktasından mevsimsel numuneler alınarak SOS chromotest ile kirliliğin mutajenik etkisi belirlenmeye çalışılacaktır.Alınan numuneler SOS CHROMO TEST Kiti Testinde bulunan özel bakterilerle etkileşimi sağlanacaktır.Alınan sonuçlar Görsel ve Enstrümantal olarak incelenecektir.Kromojen solüsyonu eklenerek görsel sonuçlar incelenecek ve renk değişimine bağlı olarakta genotoksik aktivite incelenmeye çalışılacaktır. Bu testte bulunan bakteri türleri genotoksik maddelere duyarlıdır.
Özet (Çeviri)
The development of industry and uncontrolled urbanization have been increased to cause pollution of sea. This study is about investigation of mutagenic effects total pollution on living organisms.In this project, deformation of DNA material of living organisms will be researched with SOS CHROMOTEST kit.Nowadays, the food habits of cancer patient is investigated to with the statistical studies to find reasoning of cancer. Because of this reason, the results of investigation detect important point about public health and effects of mutagenic pollution.In this study, considering those points, water samples are taken from 20 different locations around Istanbul and applicable for the SOS CHROMOTEST kit,(Escherichia coli PQ37 ).The results was investigated with Visual Analysis and Instrument Analysis. The chromogen solution was used to the visual analysis. The color development was observed to detect genotoxic activity. The Instrument Analysis is checked with spectrophotometer.