Kırklareli ili buğday ekim alanlarında görülen önemli yabancı ot türleri, yoğunlukları ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi
Determination of significant weed species in wheat growing areas of Kirklareli province, their intense and frequency of coincidance
- Tez No: 382829
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Yabancı Ot, Yoğunluk, Rastlanma sıklığı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışma Kırklareli ili buğday ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini, yoğunluklarını ve rastlanma sıklıklarını belirlemek için, 2012 yılı Nisan ve Mayıs aylarında yürütülmüĢtür. Bu amaçla Kırklareli (Merkez), Babaeski, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar, Kofçaz ve Vize‟ de toplam 65 tarlada, 345 örnekleme yaparak türler ve yoğunlukları belirtilen ilçelere göre belirlenmiĢtir. Yapılan araĢtırmalar sonucu 16 familyaya ait 51 adet yabancı ot türü belirlenmiĢtir. Bu yabancı otlardan Convolvulus arvensis L. (3.45 bitki/m2), Avena fatua L. (2.92 bitki/m2), Bromus tectorum L. (2.14 bitki/m2), Chenopodium album L. (1.6 bitki/m2), Turgenia latifolia (L.) Hoffm. (1.39 bitki/m2), Vicia sativa L.(1.37 bitki/m2), Anthemis arvensis L. (1.36 bitki/m2), Apera spica-venti (L.) Pal. Beauv. (1.24 bitki/m2), Diplotaxis tenufolia L. (1.14 bitki/m2), Sinapsis arvensis L. (1.12 bitki/m2) türleri il çapında en yoğun 10 tür olarak belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate significant weed species seen in wheat growing areas of Kırklareli province, their intense and frequency of coincidence, was realised on April and May 2012 year. For this aim the species and their densities were determined according to district by during observations on total 345 wheat fields of 65 fields in Kırklareli (Center, Babaeski, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar, Vize and Kofçaz). As a result, 51 weed species of 16 family were identified. Among them, Convolvulus arvensis L. (3.45 plant/m2), Avena fatua L. (2.92 plant/m2), Bromus tectorum L. (2.14 plant/m2), Chenopodium album L. (1.6 plant/m2), Turgenia latifolia (L.) Hoffm. (1.39 plant/m2), Vicia sativa L. (1.37 plant/m2), Anthemis arvensis L. (1.36 plant/m2), Apera spica-venti (L.) Paul. Beauv. (1.24 plant/m2), Diplotaxis tenufolia L. (1.14 plant/m2), Sinapsis arvensis L. (1.12 plant/m2) species were the top most frequently coincided ones in the province. Keywords : Wheat, weed, intensity, frequency of coincidence