Ege bölgesi tütün çeşitlerinin Denizli koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of yield and qality characters of tobacco cultivars of Aegeon region in Denizli conditions
- Tez No: 382830
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİYE YAVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ege Bölgesi tütünleri, yaprak verimi, nikotin, şeker, klor, Aegean Region tobacco, leaf yield, nicotine, sugar, chlorine
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Denizli ili, Beyağaç İlçesi, Kızılcaağaç Köyünde 2013 yılında yapılan bu araştırmada; ETAE'den temin edilen iki yeni tütün çeşidi, (Birlik 125, Birlik 127), iki standart çeşit (İzmir Özbaş, Akhisar 97) ve bir köy popülasyonu tütün çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada tütün çeşitlerinin Denizli koşullarındaki verim ve bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Tütün çeşitlerinin verime ilişkin bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak eni, yaprak boyu, yaş yaprak verimi, kuru yaprak verimi; kimyasal kalite özelliklerinden nikotin oranı, şeker oranı, azot oranı, klor oranı ve kül oranları incelenmiştir. Tütün çeşitlerinde bitki boyu değerleri 74,33-96,66 cm, yaprak sayısı 28,33-41,33 adet/bitki, yaprak eni 7,00-9,33 cm, yaprak boyu 13,33-17,00, yaş yaprak verimi 363,54-382,29 kg/da, kuru yaprak verimi 89,58-99,99 kg/da, nikotin oranı % 0,73-0,95, şeker oranı % 11,30-21,83, azot oranı % 1,94-2,34, klor oranı % 0,10-0,20, kül % 8,10-14,06 arasında değişmiştir. Yapılan varyans analizi sonucunda; tütün çeşitlerinin yaprak sayısı, yaprak boyu, şeker oranı ve kül oranları arasında farklılıklar bulunmuştur. En fazla yaprak sayısı Birlik 125 ve Birlik 127 çeşitlerinde gözlemlenmiştir. Yaprak eni Köy populasyonu çeşitinde en geniş, en yüksek şeker oranı Akhisar 97 çeşidinde ve en yüksek kül oranı Birlik 125 çeşidinde gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out at a farmer field in Kızılcaağaç village of Denizli during growing season of 2013. Two tobacco varieties (Birlik125, Birlik 127), and a local population were used as plant materials in the study. İzmir Özbaş and Akhisar 97 cultivars from ETAE were used as standart in the study. The objective of the study was to investigate yield and quality characteristics of tabacco varieties in Denizli conditions. In the study, plant height, leaves number, leaf length, fresh leaf yield, dry leaf yield, nicotine ration, sugar ration of tobacco cultivars varied between 74,33-96,66 cm, 28,33-41,33 adet/bitki, 7,00-9,33 cm, 13,33-17,00 cm, 363,54-382,29 kg/da, 89,58-99,99 kg/da, 0,60-2,15%, 11,30-21,83%, 1,94-2,34 %, 0,10-0,20%, 8,10-14,06% respectively. Based on the results of the study, there were statistically significant differences among tobacco cultivars for number of leaves, leaf size, sugar content and ash content. In the study, Birlik 125 and Birlik 127 varieties had highest number of leaves while the local population had the largest leaves. The highest sugar content and ash content have been observed in Akhisar 97 and Birlik 127 respectively.