Namık Kemal Üniversitesi kampüsü örneğinde kampüslerin engelli bireyler tarafından kullanım olanakları
Usability of campuses by disabled people in the case of Namik Kemal University
- Tez No: 382838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Engelli birey, özürlü birey, üniversite, kampüs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, üniversite kampüslerini kullanan engelli bireylerin, kampüs içindeki kullanımlara erişimlerindeki problemleri ve kampüslerdeki mevcut kullanımlardaki eksikliklerin engelliler açısından irdelenmesi amacıyla yapılmıştır. Arazide yapılan çalışmalarla kampüste bulunan tasarım unsurlarının ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğu incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar engelli kullanıcıların kampüsü ne derecede rahat kullanabildiğini, alanda yaşadıkları sorunların ne olduğunu ve alandan ne gibi beklentilerinin olduğunu ortaya koymuştur. Kampüste bulunan otopark alanları yeterli sayıdadır. Engelli bireyi yönlendirecek işaret ve yönlendirme levhaları konumlandırılmamıştır. Yürüyüş yollarının ve kaldırımların genişlikleri olması gereken ölçüler aralığındadır. Yürüme yollarında görme engelli bireyler için yürüme şeritleri bulunmamaktadır. Kampüste farklı bölgelerde ve bina girişlerinde yer alan merdivenlerin basamak yükseklikleri ve genişlikleri fazladır. Basamakların ucunda olması gereken görme engelli bireyler için farklı doku ve renkte hissedilebilir şeritler yoktur. Bina girişleri ve alanda farklı bölgelerde bulunan rampalar standartlara göre olması gereken eğim ölçüsünden çok fazla ve yeterli genişlik ölçüsü bakımından da yetersizdir. Kampüste kullanılan donatı elemanları alana doğru ve yeterli sayıda yerleştirilmiştir. Kampüste bulunan bilgilendirme ve yönlendirme levhaları alana yeterli sayıda dağıtılmamıştır. Görme engelli bireyler için de levhalarda sesli veya kabartma yazı kullanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to consider the problems of disabled people on campuses. For example, problems of accessibility, lack of using places are indicated from the point of views of the disabled people. Field studies were conducted to check the corformity of campuses to national and intern standards for disabled people. Results revealed to what extent disabled users could benefit from those areas, problems they may face and their expectations from such areas. There are a number of sufficient parking spaces in the campus. Sign tables, to guide disabled people, are not located. Widths of the walkways and the pavements are in the range of accepted size values. On the walkways there are no walking lanes for visually handicapped people. Heights and widths of the stair-steps, which are located in different areas of the campus and at the buildings entrances, are too much. For visually handicapped people, there are no stripes of different colors and textures, that should be at the tips of stair-steps. Ramps, near buildings entrances and in different areas, are inadequate in terms of sufficient width sizes and the angles of slope of the ramps are too much comparing to standart values. Equipment elements in the area are a sufficient number and those elements are placed properly. Information and direction signs are not allocated sufficiently in the area. For the visually handicapped people there are no audible signs and brailles. Keywords : Disabled people, university, campuses.