Tekirdağ'da, Culex spp.'nin aylık üreme karakteristiğinin belirlenmesi
Monthly propagation characteristics of Culex spp. in Tekirdag
- Tez No: 449190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIRRI KAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tekirdağ, Culex spp, mevsimsel dinamik, Tekirdag, Culex spp, seasonal dynamics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Tekirdağ il merkezinde hemen yerleşim alanı periferinde yer alan Namık Kemal Üniversitesi kampüs alanı dahilinde bulunan koyun ahırı ve seralar bölgesine kurulmuş dört ünitede gerçekleştirilmiştir. Çalışma ile, ülkemizde de yaygın olarak görülen culex cinsi sivrisineklerin aylara göre üreme karakteristikleri ve mevsimsel dinamikleri incelenmiştir. Ayrıca, kurulan dört adet özel üreme alanında yapılacak takiplerle, söz konusu alan bazında cinsin üreme potansiyeli belirlenmiştir. Bir yıllık çalışma sürecinde, dört ünitede toplam 1263 sivrisinek yumurta paketi gözlenmiştir. Yılın ilk paketleri mart ayında son paketleri kasım ayında ve en yüksek paket sayısı ise 524 ile temmuz ayında gözlemlenmiştir. Kurulan dört üniteden en fazla paket sayısı koyun ağılının hemen dışına kurulan üniteden elde edilmiştir (712). Çalışma süreci boyunca, 9505 erkek, 10071 dişi olmak üzere toplam 19576 sinek çıkışı gerçekleşmiştir. Toplamda, paket başına çıkan sinek sayısı ortalama 15,50 olmuştur. Yapılan morfolojik incelemelerde bütün sivrisineklerin Culex pipiens komplekse dahil olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducte out in the four units builded in the area of sheep pen and greenhouses in the campus of Namik Kemal University located by the city center of Tekirdag. With this study, monthly propagation characteristics and seosanal dynamics of Culex spp. those are prevalent in Turkey were investigated. Furthermore, potential of propagation of this genus was determined using four egg laying units with different peculiarities. In the one year study period, 1263 mosquito egg batches in total were inspected. First batches, last batches and the highest egg batches count with 524 of the year were determinde in March, December and Juli respectively. Of the four units, highest count of egg batches with 712 gained form the unit builded next to the sheep pen. During the study period 19576 mosquitos in total, 9505 male - 10071 female, were emerged. Average number of the emerged adult mosquitos for each egg batch was calculated as 15.50. Morphological examination under microscope was showed that all the specimens belonged to Culex Pipiens Complex.