Ilıca ve Yalıköy derelerinin(Ordu)balık faunasının belirlenmesi
The determination of fish fauna of ilica and Yaliköy streams (Ordu)
  1. Tez No: 382888
  2. Yazar: MUAMMER DARÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, Ilıca Deresi, Yalıköy Deresi, Balık Faunası, Taksonomi, Ordu, Ilıca Stream, Yalıköy Stream, Fish Fauna, Taxonom
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ordu ilinde yer alan Ilıca ve Yalıköy Dereleri nde yaşayan balık türlerini ortaya çıkarmak amacıyla,Haziran 2013 - Haziran 2014 tarihleri arasında yapılan bu araştırmada ,toplam 574 balık örneği yakalanmıştır.Balık örneklerinin yakalanmasında;farklı göz açıklığ ına sahip fanyalı ağlar, serpme ağlar, olta takımı ve“SAMUS 725 MP”elektroşoker cihazı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda,5 familyaya (Blennidae,Cyprinidae, Gobiidae, Mugilidae, Salmonidae) ait 11 tür(Alburnus chalcoides (Güldenstädt, 1772),Barbus tau ricus Kessler, 1877,Capoeta banarescui Turan, Kottelat, Ekmekçi ve İmamoğlu, 2006,Rhodeus sericeus (Pallas,1776),Squalius cephalus (Linnaeus, 1758),Vimba vimba (Linnaeus, 1758),Neogobius cephalarges (Pallas, 1814),Neogobius fluviatilis (Pallas, 18 14),Salmo labrax Pallas, 1814,Mugil cephalus Linnaeus, 1758,Salaria fluviatilis (Asso, 1801))belirlenmiştir. Araştırma alanlarından yakalanan balık türlerinin teşhisinde kolaylık sağlamak amacıyla familya ve tür düzeyinde ayırt edici karakterlerden oluşan tayin anahtarı hazırlanmıştır. Balık türlerinin sinonimleri, Türkçe adları, meristik karakterleri,morfolojik ve biyolojik özellikleri bu çalışmadan elde edilen bilgilere ve literatüre göre verilmiştir. Ayrıca, çalışma alanında saptanan balık türleri ulusal ve uluslararası listelerdeki korunma statülerine göre gruplandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research done by aiming to find out the fish species inhabiting in Ilıca and Yalıköy Streams within the city of Ordu, took place between June 2013 and June 2014, was caught a total of 574 fish samples. In catches of fish samples;fishing nets with different scales,fishing cast nets,fishing tackle and“SAMUS 725 MP”electroshocker are used. As a result of sampling activities,belonging to 5 families (Blennidae, Cyprinidae, Gobiidae, Mugilidae, Salmonidae)11 species (Alburnus chalcoides(Güldenstädt, 1772),Barbus tauricus Kessler, 1877,Capoeta banarescui Turan, Kottelat, Ekmekçi ve İmamoğlu, 2006, Rhodeus sericeus (Pallas, 1776),Squalius cephalus (Linnaeus, 1758),Vimba vimba (Linnaeus, 1758),Neogobius cephalarges (Pallas, 1814),Neogobius fluviatilis (Pallas, 1814),Salmo labrax Pallas, 1814,Mugil cephalus Linnaeus, 1758,Salaria fluviatilis (Asso, 1801))are identified. Keys to identification composed of diagnostic characters, at the level of family and species are prepared to facilitate the identification of species obtained from research area. The synonyms, Turkish names, meristic characters, morphologic and biologic characteristics of the fish species are informed according to the data of this study and literatures. Besides,the fish species identified in the study area are put into groups according to the conservation status of national and international lists.