Shear strength behavior of granular fill-clayey soil interfaces and improvement with dowels
Daneli dolgu-killi zemin arayüzeyi kayma mukavemeti davranışı ve kısa kazıklarla iyileştirme
- Tez No: 383053
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UFUK ERGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arayüzey, Direkt Kesme Deneyi, Kayma Mukavemeti, Büyük Ölçekli Direkt Kesme Kutusu, Kısa Kazıklarla İyileştirme, Interface, Direct Shear Test, Shear Strength, Large Shear Box, Improvement with Dowels
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Daneli (granüler) malzeme-kil arayüzeylerinde kayma (makaslama) yenilmesi mühendislik uygulamalarında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Baraj, yol ve madencilik uygulamalarında daneli malzemeler kilin üzerine yerleştirilir ve bu yüzeylerde kayma yenilmeleri ve/veya büyük hareketler olabilir. Bu tip problemlerin çözümünde gerçekçi bir kayma mukavemeti (makaslama dayanımı) parametresi seçmek güçtür. Ayrıca literatürde bu parametrelerin seçimi için kabul edilmiş bir yöntem bulunmamaktadır. Bu çalışma, daneli malzeme-kil arayüzeyinde kayma mukavemeti davranışının belirlenmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla kil, daneli malzeme ve daneli malzeme-kil arayüzeylerinde drenajlı direkt kesme (doğrudan makaslama) deneyleri (hem büyük, hem küçük ölçekli) ve üç eksenli deneyler yapılmıştır. Tüm deneyler yüksek birim deformasyon davranışını inceleyebilmek amacıyla büyük yer değiştirmelere kadar sürdürülmüştür. Tüm deney sonuçları tezde sunulmuş olup; arayüzeyler için kayma mukavemeti parametrelerinin seçimine odaklanılarak deney sonuçları arasında gerekli karşılaştırmalar yapılmıştır. Büyük birim deformasyonlarda kum-kil ve çakıl-kil arayüzeylerinin kil ile mukayese edildiğinde birkaç dereceden daha fazla sürtünme açısı verdiği görülmüştür. Çakıl-kil arayüzeyini güçlendiren kısa kazıkların etkisi de büyük direkt kesme kutusunda model deneyler yapılarak araştırılmıştır. Kısa kazıkların sayısına ve boyuna bağlı olarak kayma mukavemetinin özellikle daha uzun kazıklar kullanıldığında önemli ölçüde arttığı ve kısa kazıkların daneli malzeme-kil arayüzeylerinde kayma mukavemetini arttırmak için etkili bir yöntem olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Shear failures of interfaces between granular material and clay are frequently encountered in engineering practice. In earthfill dams, road embankments and spoil piles in mining operations, granular materials are placed on clay, and shear failures and/or large movements are observed along interfaces. When dealing with this type of a problem selecting representative shear strength parameters is difficult. Furthermore in the literature no accepted procedure is available to select these parameters. This study aims to assess the shear strength behavior of interfaces between granular materials and clay soils. For this purpose, drained direct shear (small and large scale) tests and triaxial tests have been conducted on samples composed of clay, granular soil and granular soil-clay interfaces. All of the experiments were continued up to large displacements to determine large strain behavior. The results of all experiments are presented in the thesis, and comparisons have been made among all test results, the main focus being directed to select shear strength parameters for the interfaces. Sand-clay and gravel-clay interfaces yielded several degrees of additional friction angle compared to drained friction angle of clay at large strains. The effect of dowels that reinforce the gravel-clay interface is also studied through model experiments in large shear box. Depending on the length and number of the dowels, shear strength increased considerably especially in case of longer dowels, and it proved to be an effective way to increase the shear strength of granular soil-clay interfaces.