RIAAT prosesi yapısının incelenmesi ve uygulanması
Survey of the structure and implementation of the RIAAT process
- Tez No: 383108
- Danışmanlar: PROF. DR. İMER OKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş kazası, iş kazalarını araştırma, iş kazası modelleri, RIAAT prosesi, Occupational accidents, investigation of occupational accidents, accident models, RIAAT process
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Modern kaza nedensellik yaklaşımları, iş kazalarının tek bir kök nedenden ziyade birden fazla farklı faktörün birleşiminden meydana geldiğini göstermektedir. Tarihsel süreç içerisinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan bilimsel araştırmalarla kaza nedensellik teorileri ve bu teorilerle ilişkilendirilen kaza modelleri, gelişmeler göstermiştir. Tez çalışmasında da, modern yaklaşımlardan Reason'ın kaza modelini temel alan RIAAT prosesinin (the Recording, Investigation and Analysis of Accidents at Work-Registo, Investigação e Análise de Acidentes de Trabalho) bir sunumu yapılarak, endüstride meydana gelen örnek vakalar ile prosesin uygulaması gerçekleştirilmiştir. RIAAT prosesi, kaza olaylarını“girdi”, RIAAT prosesinin uygulanmasını“süreç”, uygulama sonucundaki sürekli gelişimi de“çıktı”olarak değerlendirir. Prosesin uygulama kısmı dört ana bölümden (Kayıt, Soruşturma ve Analiz, Aksiyon Planı, Kurumsal Öğrenme) oluşur. Sürecin kolayca uygulanabilmesi için bu dört ana kısmı içeren bir pratik bir form kullanılır. Çalışmada bu form ile üç adet vaka incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern approaches in analyzing the causes of occupational accidents have proven to be the consequences of various factors instead of a single basic cause. Researches and new approaches about occupational health and safety have improved our perception on the cause of the accidents. As result, relations between new theories and accident models have been established. The subject of this article was dealing with one of these modern theories called the RIAAT process (The Recording, Investigation and Analysis of Accidents at Work-Registo, Investigação e Análise de Acidentes de Trabalho). The subject of this review was to present the theory of the process and to analyze some real life cases to understand the mode of implementation. The RIAAT process assumed that the accidents were 'inputs'. The process itself was the 'course of action', the improvements resulting from was the 'output'. Implementation of the process was constituted of four main stages (Recording, Investigation and Analysis, Action Plan, Organizational Learning). A protocol including, practical four sections form-style was used for this purpose. This review included three different cases analyzed according to this protocol form.