Çocuğun din eğitimine Hz. Muhammed'in hayatı bağlamında kuramsal bir yaklaşım
A theological approach to the child's religious education in the concept of Muhammed's live
- Tez No: 383448
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Hz. Muhammed'in Hayatı, Sosyal Bilişsel Öğrenme Kuramı, Religious Education, The Life Of Prophet Muhammad, Social-Cognitive Learning Theory
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Hz. Muhammed, hem hayatta olduğu dönemde hem de vefatından sonra tebliğ ettiği hayat tarzını uygulamada insanlar için en güzel örnek olarak değerlendirilmiştir. Hz. Muhammed'in örnekliğini çeşitli açılardan ele alan, bunun eğitim öğretim sürecine dâhil edilebilirliğine yönelik teklif ve değerlendirmeler içeren çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak konuyu bir öğrenme örneği sunmaya yönelik olarak Sosyal Bilişsel Öğrenme Kuramı kapsamında ele alan ve onu Kur'anî veriler ile temellendiren bir çalışma ne yazık ki yapılmamıştır. Yöntem olarak alanyazın taraması kullandığımız bu çalışmada, çocukların gelişen ve değişen kişilik özelliklerini desteklemek için Hz. Muhammed'i seçkin ve övülmüş kişilik özelliklerini tatbik etme konusunda teşvik eden, onu özendiren, kimi zaman da ona davranış ve ifade yükümlülüğü getiren ayetlere yer verilmiş, Sosyal Bilişsel Öğrenme Kuramı kapsamında örgün eğitime yönelik öğrenme örneği sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Muhammed who has been thought to be a model not only during the period of his life but also after his death has set an example of applying the lifestyle that he had declared under the light of Quran. There have been a numerous study about Muhammed which deal with the model characteristics of Him and the ways how these characteristics can be applied to the process of education. But, so for, there have been no study about the issue which approaches the subject within the theory of Social Cognitive Learning and ground the data in accordance with Holy Quran. In this study in which rewieval literature is applied and by which we set an example of learning within the theory of Social Cognitive Learning, in order to support the developing and changing characteristics of children we include some verses of Quran that point to the distinguished and praised personality traits to which Muhammed was encouraged or obliged to obey.