Üniversitelerin kurum imajında kütüphanenin önemi
The importance of libraries in the corporate image of universities
- Tez No: 383539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Halkla İlişkiler, Information and Records Management, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurum İmajı, Üniversite Kütüphaneleri, Kütüphane İmajı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Üniversiteler, bir ülkenin bilimsel araştırma yapan en önemli kurumlarıdır. Bilimsel araştırma faaliyetleri günümüz bilgi toplumunun gelişmesinin en temel ölçütleri arasında sayılmaktadır. Dolayısıyla, üniversiteler toplumsal gelişmenin temel kurumlarıdır. Bilgi üreten kurumların öncüleri olan üniversitelerin araştırma işlevlerini gerçekleştirirken gereksinim duydukları temel bilgidir ve dolayısıyla bu bilgiye en hızlı ve kolay erişebilecekleri yerler üniversitenin kütüphanesidir. İşlevsel kütüphanesi olmadan bir üniversitenin araştırma etkinliklerini sürdürmesi, akademisyen ve öğrencilerin kendi üniversitelerinden memnun olması çok zordur. Böylesine önemli bir ilişkinin söz konusu olduğu üniversite-kütüphane yapılanmasında üniversitenin başarısını belirleyen en önemli unsurlardan birisi üniversitenin kalbi olarak değerlendirilen kütüphanesi olacaktır. Ancak verimli ve işlevsel olabilen, kullanıcısının gereksinimlerini karşılayabilen, onunla iyi ilişkiler içinde olan, hizmet verdiği kitle tarafından doğru ve olumlu biçimde algılanan, olumlu imajı olan bir kütüphane, parçası bulunduğu üniversitenin amaçlarına ulaşmasına katkıda bulunabilir. Bu çalışmada, öğrencilerin üniversite tercihlerindeki öncelikleri, kendi üniversitelerinin imajına yönelik algıları bu algıları etkileyen unsurlar ve kütüphanenin üniversite imajındaki önemi tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Koç Üniversitesinde öğrencilerle fokus grup görüşmesi yapılarak kütüphanenin üniversitenin imajındaki önemi tespit edilmeye çalışılmıştır. Kullanıcılarının beklentilerini karşılayabilen işlevsel bir kütüphanenin üniversitenin imajına olumlu katkısı olduğu, güçlü bir bağlılık rolü oynadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Universities are one of the most important institutions in which they conduct academic research of a country. Scientific research activities are the most basic criteria among the development of today's information society. Therefore, universities are the main institutions with the role of improving the society and leading the production of the knowledge. In order to produce the knowledge and to conduct scientific research in the site of universities, there is a need for base information that can be reached through libraries. On that point, university libraries play an important role in offering this base information rapidly to the university institution. The continuance of a university's research activities and the satisfaction of students and academics would not be possible if the university was unable to produce a functional library, hence, results with dissatisfaction which academics and students feel about their own university. Being aware of this important relationship between the structure of a university and a library, it can be said that library is the most important factor on determining a university's success. On that point, the library will be evaluated as the hart of the university. However, a library if it is efficient and functioning, capable of meeting with the needs of its users and have a good interaction with them, was recognized by its users in an accurate and positive way, have a positive image; can contribute to the university in reaching their objectives. This study was tried to determine: students' main consideration for their university preference, their perceptions, influential factors in their perceptions regarding to the image of the university where they study. Through this determination, this study was tried to explore the impact of a library on the image of a university. For this purposes, focus group interviews were conducted with the students at Istanbul Commerce University and Koç University aiming to find out the importance of the libraries on the image of the universities. As a result of detailed analysis of the data, this study found out that a functional library meeting the expectations of its users have a positive contribution to the image of a university and was showed to play a strong commitment role. Keywords : Corporate Image, University Libraries, Library, Image