ASALA terörünün Türk dış siyasetine etkileri
The impacts of ASALA Terrorism on Turkish foreign policy
- Tez No: 383659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: ASALA, Ermeni Sorunu, Terör, Suikast, Dış Siyaset, ASALA, Armenian Question, Terror, Assassin, Foreign Policy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ermeni sorunu, Osmanlı'dan başlayıp uzantıları bugüne kadar gelen ve Türk dış siyaset gündemini en fazla meşgul eden mesele olmuştur. Ermeniler bu sorununun dünyaya tanıtılması amacıyla terörü kullanmışlardır. Kurdukları ASALA (Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu) başta olmak üzere birçok terör örgütünün yaptığı eylemlerle dünya kamuoyunun dikkatini çekmişler, konuyu kendi lehlerine çevirmişlerdir. Bu olaylar zinciri, etkileri günümüze kadar süren Ermeni sorununu ortaya çıkarmıştır.Bu çalışmamda ASALA Terörünün Türk Dış Siyasetine Etkileri incelendi. Konunun daha iyi anlaşılması için Osmanlı Devleti'nden günümüze kadar olan gelişmeler çalışmamda yer aldı. Osmanlı'nın gücünü kaybetmesiyle başlayan ve yabancı devletlerin kışkırtmaları sonucu Ermenilerin kendi devletine isyan edişi, 1915 olayları, cumhuriyet dönemindeki Ermeni terör eylemleri araştırıldı. Özellikle son elli yıldan bu yana sürdürülen Ermeni propagandası ve sorunu incelendi. Bu sorunun dünyaya tanıtılması amacıyla yapılan terörist eylemler ve bu terörün simgesi ASALA terörü ve onun Türk dış siyaseti üzerindeki etkileri bu çalışmanın en can alıcı kısmını oluşturdu.
Özet (Çeviri)
Armenian question has been the issue that started in Ottoman era and its extensions going on today and the most engaging issue for Turkish foreign policy agenda. Armenians used terrorism to make this issue known by the world. By the attacks of terrorist organizations that they founded, i.e. mainly ASALA (The Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia), they attracted the public?s attention in the world and they manipulated the issue in favor of themselves. The chain of events created the Armenian question that has the impacts until today.The Impacts of ASALA Terrorism on Turkish Foreign Policy have been analyzed in this thesis. To make the subject understood better, the process and the phases took place in this thesis from Ottoman Empire till today. These were researched that Armenian insurgencies after Ottoman?s losing strength and at the end of foreign countries provoking Ottoman Armenians, 1915 events, Armenian terrorist attacks after Turkish Republic was founded. Especially, Armenian propaganda and question that has been maintained for the last fifty years has been researched. The terrorist attacks due to make this question known by the world and ASALA, the symbol of this terrorism and its impacts on Turkish foreign policy are the crucial parts of this study.