1973- 1990 yılları arasında Ermeni meselesi
The Armenian issue between in 1973 - 1990
- Tez No: 918450
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN MÜEZZİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, ASALA, Ermeni Meselesi, Türk Dış Politikası, Terror, Terrorism, ASALA, Armenian, JCAG, Turkish Foreign Policy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez, Ermeni meselesinin tarihsel kökenlerinden 1973-1990 yılları arasındaki terör faaliyetlerine uzanan süreci ele almaktadır. Çalışmanın ilk bölümü, terör ve terörizm kavramlarını incelemiştir. Soğuk Savaş Döneminde yeniden ortaya çıkan Ermeni Terörünü daha iyi açıklamak için, terörün yöntem, şekli, finansal desteği ve çeşitleri açıklanmıştır. İkinci bölümde, Ermeni milliyetçiliğinin tarihsel gelişimi, Osmanlı Devleti'ne karşı yürütülen Ermeni isyan hareketleri ve tehcir süreci ele alınmıştır. Ermeni milliyetçiliğinin ortaya çıkışını, Osmanlı Devleti'ndeki reform hareketlerinin, milliyetçilik akımlarıyla birleşmesiyle ve uluslararası aktörlerin müdahaleleri ışığında incelenmiştir. Tezin ana odağı olan üçüncü bölümde ise, 1973-1990 yılları arasında Ermeni terörizminin sistematik bir tehdit haline geldiği dönemi kapsamaktadır. 1973-1990 yılları arasında yeniden canlanan Ermeni terörizmini detaylı bir şekilde irdelemiştir. ASALA ve JCAG gibi örgütlerin Türk diplomatlarına yönelik suikastleri, resmi kamu kurumlar ve sivil hedeflere düzenledikleri saldırılar ile bu eylemlerin uluslararası yansımaları gösterilmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin bu tehdide karşı geliştirdiği diplomatik ve güvenlik politikaları, uluslararası kamuoyu nezdinde yürütülen bilgilendirme çabaları ve bu politikaların etkinliği değerlendirilmiştir. Sonuç olarak çalışma, Ermeni meselesinin tarihsel arka planını dikkate alarak, 1973 sonrası dönemde yükselen terör dalgasının dinamiklerini ve etkisini ortaya koymayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines the Armenian issue, from its historical roots to the terrorist activities between 1973 and 1990. The first chapter analyzes the concept of terrorism and its dynamics in an international context. Subtopics such as state-sponsored terrorism and ethnically motivated terrorism are evaluated to establish the conceptual framework of the Armenian issue. The second chapter addresses the historical development of Armenian nationalism, the rebellion movements against the Ottoman Empire, and the relocation process. It examines how the status of Armenians in the Ottoman Empire changed in the light of reforms intertwined with nationalist movements and interventions by international actors. The third chapter, which forms the main focus of the thesis, provides a detailed analysis of the systematic threat posed by Armenian terrorism during the period from 1973 to 1990. It delves into the resurgence of Armenian terrorism, highlighting the assassinations of Turkish diplomats and attacks on public and civilian targets by organizations such as ASALA and JCAG, as well as the international repercussions of these actions. Furthermore, it evaluates Turkey's diplomatic and security policies developed in response to this threat, efforts to inform the international community, and the effectiveness of these measures.In conclusion, the study aims to shed light on the historical background of the Armenian issue and analyze the dynamics of the surge in terrorism after 1973, offering insights into the diplomatic and strategic lessons that can be drawn from this process.