Terör ve turizm ilişkisi: Türkiye üzerine yansımalar
Relationship between terrorism and tourism: Reflections on Turkey
- Tez No: 344593
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Terör, Turizm, Türkiye, Terrorism, Tourism, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son yüzyılda şiddeti artan terör olayları insanlığın en önemli ortak sorunlarından biri haline gelmiştir. Uluslararası boyutta günden güne artan ve 9/11 saldırıları ile dünyayı sarsan terör olayları Türkiye için de son 30 yılın önemli sorunlarından biridir. Birçok sektörü olumsuz etkileyen terörün en çok etkilediği sektörlerin başında turizm gelmektedir. Literatür taraması yöntemiyle yapılan bu çalışmanın amacı, küresel anlamda ve Türkiye özelinde terörün turizm üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Bu araştırmada öncelikle terör olgusunun temel özellikleri ve turizmin genel yapısı irdelenmiştir. Ayrıca terörün, turizme, küresel anlamda ve Türkiye üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Türkiye, 1980?li yıllarda Asala ve sonrasında PKK örgütlerinin eylemleriyle terörünün soğuk yüzüyle karşı karşıya gelmiştir. Yaşanan terör olayları, can kayıplarının dışında birçok sektörde olduğu gibi iç ve dış turizmi de olumsuz etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Terör olayları yüzünden turizm gelirlerinde dönemsel azalmalar görülmüştür. Terörün olumsuz etkilerini azaltmak için uluslararası ve ulusal düzeyde tanıtım kampanyalarının etkin şekilde aralıksız sürdürülmesi gerekmektedir. Türkiye?deki turizm sektörünün bölgesel olarak gelişmişlik dağılımının dengelenmesi için de devletin turizm teşvik politikalarını etkin bir şekilde uygulaması gerekmektedir. Sonuç olarak küresel anlamda terör olaylarının turizm üzerinde kısa süreli olumsuz etkilerinin görüldüğü ancak uzun vadede bu etkinin kaybolduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Terrorist actions of which severity increased in the last century have become one of the most important common problems of human being. Terrorist actions increasing in the international level and convulsing the world after 9/11 attacks are also one of the important issues of the last three decades of Turkey. Tourism is the sector most adversely affected by terror. This study carried out with literature survey method aims to reveal the effects of terrorism on tourism in Turkey, in particular, and in the world, in general. In this study, main features of the terror phenomenon and general structure of tourism are discussed primarily. Afterwards, the effects of terror on global tourism and Turkey are discussed. Turkey has faced the cold facet of terror upon the actions of ASALA in 1980s and then PKK organization. The terrorist actions of these organizations caused and still continue to cause deaths as well as negative effects on domestic and international tourism as in many sectors. Terrorist actions caused periodic decreases in tourism incomes. International and national introduction campaigns must be carried out to reduce the negative effects of terror. Also, tourism promotion policies must be effectively implemented by the state to balance the regional development distribution of the tourism sector in Turkey.In conclusion, it was found that terrorist actions had negative short-time effects on tourism in global terms but the effects disappeared in the long term.