Toplam kalite yönetimi uygulamalarının özel sağlık kuruluşlarında, iş verimliliği üzerine etkisi: Elazığ Medikal Park Hastanesi örneği
The effect of special health organization practices on job productivity of private health organisation: Elazığ Medikal Park sample
- Tez No: 383699
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. A. EMİN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Sektörü, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, Service Sector, Total Quality Management, Productivity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sağlık kurumları, toplum hayatı için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle çalışanların iş verimlilikleri oldukça önemlidir. Çalışanların iş verimliliklerini arttırmada en önemli etkenlerden biri toplam kalite yönetimidir. Bu çalışmada toplam kalite yönetimi uygulamalarının özel sağlık kuruluşlarında iş verimliliği üzerinde etkisi incelenmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, toplam kalite yönetiminin özel sağlık kurumlarında iş verimliliği üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmada yöntem olarak betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Mevcut bilgiler anket tekniği ile toplanmış ve analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın evrenini Elazığ ilindeki Medikal Park Hastanesi'nde çalışan 580 personel oluşturmaktadır. Araştırmada kademeli örneklem yönetimi kullanılmıştır. Sağlık personeline daha rahat ulaşabilmek adına kademeli örneklem yöntemi seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini ise 100 kişi oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında katılımcıların sorulara cevap vermede gönülsüz olmaları, anketlerin daha fazla kişiye uygulanmasının önüne geçmiştir. Veri analizi EXCEL ve SPSS 16 paket programları ile yapılmıştır. Veri analizi sırasında frekans, yüzde, t testi, Anova testi ve pearson korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırmada TKY uygulamaları ile zaman yönetimi verimliliği ve örgüt üyelerinin verimliliği algıları arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health institutions, community is critical for life. Therefore it is very important that employees work efficiency. One of the most important factors in increasing their productivity employees total quality management. In this study, total quality management practices of private health care facilities are explored the impact on business productivity. The main purpose of this study, total quality management in the private health care institutions is to investigate the impact on business productivity. Model has been used as a descriptive survey research methods. And analysis of existing information collected by questionnaire technique has been subjected to. The research population in the province of Elazig 580 staff are working at Medical Park Hospital. Management sample was used in the research stage. Health personnel in order to achieve a more comfortable stage sampling method was chosen. The sample of the study consists of 100 people. The scope of work to be reluctant to respond to questions from the participants, the survey has prevented the implementation of more people. Data analysis was performed with EXCEL and SPSS 16 software package. During data analysis, frequency, percentage, t-test, ANOVA and Pearson correlation analysis was utilized. Special Health Organization practices in research and time management efficiency and significant relationship between perceptions of members of the organization have been identified efficiency.