Kamuda yönetici ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği uygulamasına yönelik tutumlarının belirlenmesi: Sağlık sektöründe bir uygulama
Public health and safety manager and employees determination of attitudes towards application: An application in the health sector
  1. Tez No: 383703
  2. Yazar: AYNUR ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KESİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Güvenlik, İş Sağlığı, İş Güvenliği, Sağlık Kurumları, Health, Safety, Occupational Health, Occupational Safety, Health Institutions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
İş sağlığı ve güvenliğine verilen önem ülkemizde ve dünyada hızla artmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş sağlığı ve güvenliği konusu bir ilk olarak özel bir kanunla düzenlenmiştir. Bu kanun ile beraber işverenin üzerindeki yükümlülükler fazlalaşmış, işçi ve memur ayrımına son verilerek bütün çalışanlar kapsam altına alınmıştır. Amaç olumsuz sonuçların meydana gelmeden engellenmesidir. Kanun çalışma hayatına üretim artışı, verimlilik, ürün kalitesi, imaj ve maliyet kazancı gibi yararlar sağlamıştır. İş ve çalışma ortamlarında meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle oluşan ekonomik ve sosyal kayıplar, sağlık çalışanları ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu insanları ve işvereni etkilemektedir. Sağlık çalışanları sağlığı bozulmuş insanlara hizmet verirken, diğer yandan hizmetin özelliğinden oluşan fiziksel, biyolojik, kimyasal, psiko-sosyal ve ergonomik risk faktörleri ile yüz yüzedir. Bu çalışmada sağlık kurumlarında yönetici ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği uygulamasına yönelik tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Hastanede çalışma şartlarının iş sağlığı ve güvenliği üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri değerlendirilip, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance given to occupational health and safety in our country and around the world is increasing rapidly. Occupational Health and Safety Act No. 6331 with the occupational health and safety issues is worth nothing that the obligations on the employer with the law was brought to an end all employees, workers and civil servants distinction has been taken under the scope. gulated by a special law for the first time. The purpose of the law, is the prevention of the occurrence of adverse consequences.This law contribute to the work such as increasing production, productivity, product quality, image and cost saving benefits . In our country, health care organizations complete and effective in the study of great importance that health care workers, business and work environment resulting from the accidents at work and occupational diseases caused by economic and social losses healthcare workers with dependents that people and employers are affected. Health care workers in health services while impaired people, on the other hand the service property consisting of physical, biological, chemical, psycho-social and faces the ergonomic risk factors. In this study, health care managers and employees in the occupational health and safety practices aimed to determine the attitudes to and examined. Assessed occupational health and working conditions in the hospital the positive and negative effects on safety, suggestions were made.