Enerji verimliliği konusunda farkındalık düzeyinin belirlenmesi: Manisa ili ortaokul öğretmenleri örneği
Determination of awareness level of energy saving behavior: A case from secondary school teachers in Mani̇sa province
- Tez No: 383706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD DERİNKUYU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği farkındağı, ortaokul öğretmenleri, sürdürülebilir enerji politikası, Awareness for energy saving, secondary school teachers, sustainable energy policy
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Enerji, insanların yaşamlarını sağlıklı ve güvenli bir şekilde sürdürebilmeleri için gerekli olan temel ihtiyaçlar arasında yer alır. İnsan hayatının mevcut standartlar çerçevesinde sürdürebilmesi, enerji üretimi ile tüketimi arasındaki aktüeryal dengenin sağlanması ile mümkündür. Enerjiye olan bağımlılığın devam ettiği günümüzde aktüeryal dengenin sağlanabilmesi ancak sürdürülebilir enerji politikası ile mümkündür. Bir ayağını sürüdülebilir enerji üretiminin, diğer ayağını ise enerji tasarrufunun oluşturduğu bu politikanın temel amacı, doğal çevrenin korunarak sürdürülebilir yaşam seviyesini korumaktır. Enerjinin verimli kullanılması ise ancak enerji verimliliği konusundaki farkındalık düzeyinin yükseltilmesi ile mümkündür. Enerji verimliliği farkındalığı gelişiminin ilköğretim ve ortaokul gibi erken yaşta alınan eğitimle daha da geliştirilebileceği düşünüldüğünde, bu çocuklara eğitim veren öğretmenlerin farkındalık düzeyinin belirlenmesinin ve geliştirilmesinin sürdürülebilir enerji politikası açısından oldukça önemli olduğu açıktır. Bu bağlamda çalışmada, ortaokul öğretmenlerinin enerji verimliliği konusunda farkındalık düzeyleri tespit edilmeye çalışılmış ve bunun geliştirilmesi için yapılması gerekenler tartışılmıştır. Bulgular, ortaokul öğretmenlerinin çevre kirliliğinin nedenleri konusunda önemli derecede fikir sahibi olduklarını ancak bu kirliliğe neden olan faktörler arasında enerji kaynaklarına çok fazla yer vermediklerini göstermiştir. Bu kirliliği azaltmak için başvurulacak yollardan biri olan enerji verimliliği konusunda kavramsal olarak çok fazla bilgiye sahip olmamalarına karşın enerji verimliliğinin artırılması için neler yapılması gerektiği konusunda önemsenecek derecede farkındalığa sahip oldukları görülmüştür. Çalışmadan elde edilen bulgular ortaokul öğretmenlerinin enerji verimliliği farkındalık düzeylerinin yükseltilmesi gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Energy has an important place among people's basic necessities. In today's world, such a balance could be reached by implementing sustainable energy policies. The aim of this policy is to provide sustainable living conditions by protecting natural environment in which people live. Efficient use of energy will only be possible by increasing the awareness of people. Since behavior regarding to energy saving can accurately be developed at the early stages of the education it is clear that determining and developing awareness of the teachers, who teach these students, are crucial for sustainable energy policy. In this context, the aim of this study is to capture the awareness level of secondary school teachers on efficient use of energy and environmental pollution. Findings from the study showed that the secondary school teachers significantly have some sentiments on pollution but they do not cinsider the energy sources as the reasons of this pollution. Although they do not have enough conceptual knowledge on efficient use of energy to reduce environmental pollution, it is observed that they have significant level of awareness for increasing energy saving. Findings from the study indicate that the awareness level of secondary school teachers regarding to efficient use of energy should be increased.