Tıbbi cihaz kalibrasyonu öneminin sağlık çalışanları tarafından bilinç düzeyinin ölçülmesi
Measuring the informatin level of healthcare personnel for the significance of calibration of medical devices
  1. Tez No: 383705
  2. Yazar: MUSTAFA CIVDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDERES TARCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalibrasyon, Biyomedikal, Tıbbi Cihazların Kalibrasyonu, Calibration, Biomedical, Calibration of Medical Devices ofessionals, Measurements to prevent violence in healthcare organizations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, sağlık kurumlarında çalışan sağlık personelinin, kullandıkları tıbbi cihazların kalibrasyonlarının yapılmasının hasta güvenliği açısından öneminin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma Ankara ilinde bir kamu hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini bu hastanede çalışan 900 sağlık çalışanı; örneklemini ise rassal oransız eleman örnekleme yöntemi ile seçilmiş 350 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmaya katılanların bireysel özelliklerini, çalıştıkları bölümlerde kullandıkları tıbbi cihazlar konusunda bilgi düzeylerinin belirlemek, tıbbi cihazların hasta ve çalışan güvenliğine etkisi, verimlilik düzeyinin ölçülmesi amacıyla araştırmacı tarafından akademik danışmandan, literatür bilgisinden yararlanılarak hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 17.0 paket programında; tanımlayıcı istatistiksel metotlar ile karşılaştırmalar için Independent Samples T Testi ve One-Way ANOVA Testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Çoklu karşılaştırmalarda, gruplar arasında fark bulunduğu durumlarda, farkın hangi gruplar arasında olduğunu bulmak için Tukey HSD ve LCD testi uygulanmıştır. İhtimali (P) =0.05'ten küçük olan değerler önemli ve gruplar arasında fark vardır, büyük olan değerler önemsiz ve gruplar arasında fark yoktur, şeklinde kabul edildi. Araştırmaya katılan sağlık çalışanları; kullanmakta olduğu tıbbi cihaz ve ekipmanlardan kaynaklanabilecek riskler hakkında biraz bilgi sahibi olduğu bu bölümlerde çalışanların hizmet içi eğitime tabi tutulmaları gerektiği (%35,1), tıbbi cihazlarda kalibrasyonun önemi hakkında biraz bilgi sahibi olduğu bu konuda eğitimler düzenlenmesi gerektiği (%44,9), tıbbi cihaz ve ekipmanı kullanırken çekindiği bu cihazların kullanıma hazır olduklarını belirtir etiketlerle işaretlenmesi gerektiği (%60,9) ve tıbbi cihazlarda kalibrasyon sürecinden elde edilen faydalar hakkında biraz bilgi sahibi oldukları (%44,9). Ayrıca araştırmaya katılanların, sağlık çalışanlarına verilecek eğitimlerin, hasta ve çalışan güvenliğine etkisinin, faydalı olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis, the medical devices used by health staff working in health institutions in order to determine the importance of patient safety of performing calibrations were performed as identifiers. The study is conducted in a public hospital in Ankara. The population of the study is composed of 900 healthcare personnel working in the hospital the sampling is composed of 350 healthcare personnel selected by using the method of random irrational sampling. The received data is evaluated by descriptive statistical methods and comparisons with Independent Samples T Test and One-Way ANOVA tests in SPSS 17.0 package program. Tukey HSD and LCD tests are applied in order to find the difference spot when a difference is found among the groups during multiple comparisons. Healthcare personnel participated in the survey; having some information about the risks that may cause by the medical devices equipment and the personnel working in such departments should have in-service training (%35,1), having some information about the significance of calibration for medical devices and training events should be organized (%44,9), being hesitant while using medical devices and equipment and these devices should be labelled with the sign of ready to use (%60,9) and having some information about the calibration process of medical devices (%44,9). Moreover it is identified that the training activities provided to the healthcare personnel participated in the survey would be beneficial and has impact on patient personnel safety.