Georgi Aleksandrovic Melikisvili'nin hayatı ve Urartu tarihine katkıları
Georgi̇ Aleksandrovi̇c Meliki̇shvi̇li̇'s life and contributions to Urarti̇an history
  1. Tez No: 383747
  2. Yazar: KARAM DARZİEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Melikişvili, Urartu, Tarih, Gürcistan, Akademi, Doğu, Melikishvili, Urartu, History, Georgia, Academy, East
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Dünya tarihinde Ön Asya'nın eski tarihinin araştırılmasında Georgi Aleksandrovic Melikişvili'nin büyük rolü olmuştur. İkinci Cihan Harbi'nden önce Tiflis Üniversitesi Tarih bölümünü bitirmiş olan Melikişvili, Eskiçağ Tarihi üzerine uzmanlaşmıştır. 1941 yılından başlayarak Urartu dilini öğrenmeye başlamış, 1944 yılında Urartu tarihi üzerine doktora tezi yazmıştır. Melikişvili, geçen yüzyılın 40'lı yılları sonlarına kadar Urartu ile ilgili araştırmaları devam ettirmiş ve o zamanki SSCB'nin ünlü dergilerinde bu konuda makaleler yayınlamıştır. 1953-54 yıllarında onun“Urartu Çivi Yazıları”ve“Nairi – Urartu”adlı eserleri yayınlanmıştır. Melikişvili bu araştırmaları sayesinde, o zamanki SSCB'nin en yüksek teltifi olan“Lenin Nişanı”ve“Yüksek Onur Rozeti”ile ödüllendirilen ilk tarihçi olmuştur. Urartu tarihinin incelenmesinde eşsiz hizmetleri olan Melikişvili, sonraları tamamen Yakın ve Orta Doğu'nun tarihi ile ilgili araştırmalar yapmış ve 8 ciltlik“Gürcistan Tarihi”eserinin yazılmasına rehberlik etmiştir. Melikişvili, 1965 yılından 1999 yılına kadar Gürcistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsünü açmış ve başkanlık etmiştir.
Özet (Çeviri)
The study of ancient history in the history of the Near East Georgi Aleksandrovic Melikishvili has been a great role. Before the Second World War who have graduated from Tbilisi State University history department of the Melikishvili, specialized on Ancient History. Starting from 1941, began to learn the language of Urartu, he wrote his doctoral thesis on the history of Urartu in 1944. Melikishvili of the 40s of last century, research has continued on until the end of Urartu and the then USSR's famous magazine has published articles on this issue. 1953-54 in his“Urartu Cuneiform”and“Nairi - Urartu”works has been published. Melikishvili Through this research, the then USSR, the highest“Order of Lenin”and“High Honor Badge”and was the first historian to be awarded. The study of history is unique services Melikishvili Urartu, and then completely made research on the history of the near and Middle East, and 8-volume“History of Georgia”has guided the writing of the book. Melikishvili is from 1965 to 1999, Georgia opened the History Institute of the Academy of Sciences and has chaired.