Max Scheler'de insan sorunu
The human problem in Max Scheler
- Tez No: 383748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET HANİFİ MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, İnsan felsefesi, Logos, Geist, Max Scheler, Human, Human Philosophy, Logos, Geist, Max Scheler
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızda insan sorunu batı felsefe tarihinden kimi örneklerle ortaya konulmuş daha sonra Max Scheler'in insan anlayışı ele alınmıştır. Batı felsefe tarihinden sunulan örneklerde, Rönesans dönemine kadar insanın ele alınışında kimi farklılıklar olsa da temelde aynı kaldığı, klasik diyebileceğimiz insan anlayışından gerçek kopuşun Rönesans ile başladığı görülmüştür. Rönesans öncesi insan anlayışı, insanı, içinde en yüce varlıktan bir öz taşıyan canlı olarak görüyor ve onun bedensel isteklerinden arınarak içinde ki bu öze göre yaşaması gerektiğini öğütlüyordu. Bu öğüt küçük bir azınlık tarafından yaşama geçirilmiş olsa da çağlar boyu insanın ereği olmaya devam etmiştir. Rönesans felsefesi bu küçük azınlık yerine yığınlara bakarak insan doğasını anlamaya çalışmış ve insanı doğa yasalarına tabi bir varlık olarak görmüştür. Çok geçmeden bu düşünce eleştirilmeye başlanmış olsa da Rönesans ve sonrası varlığını sürdürmeye devam etmiştir. 19.yüzyılın başlarına gelindiğinde insana ilişkin bir yığın felsefi görüşe ek olarak biyolojide türlerin kökenine ilişkin Evrim Teorisi insanın yeniden ele alınmasını gerekli kılmıştır. İnsana ilişkin bir diğeriyle uzlaşmayan bu fikir karmaşası M. Scheler'in insan felsefesi çalışmasının temelini oluşturmuştur. Scheler insanın kendine ait bilgisinde ki bu karmaşa ile tarihin hiçbir döneminde karşılaşılmadığını ileri sürerek, yalnızca insana has olanın araştırıldığı çalışmasını yapmıştır. Scheler'in felsefi antropolojinin kurucusu olarak anılmasını sağlayan bu çalışma ile önceki insan anlayışları arasında benzerlikler kurulsa da Scheler'in orijinal katkıları göz ardı edilemez.
Özet (Çeviri)
In our study, the human problem was put forward with some examples from history of western philosophy and later the human perception of Max Scheler was exposed. In the examples presented from history of western philosophy, we can say that even though there were some differences in the perception of human until Renaissance, it basically stayed the same and the real disengagement from the perception of human, what we can call classical, started with Renaissance. The human perception before Renaissance considered human as a being that carries an essence from the almighty being and advised humanity to live according to this essence after purifying from the physical needs and pleasures. Although this advice was practiced by a small minority, it continued to be the terminus for humanity for ages. The Renaissance philosophy tried to understand the human nature by looking at social aggregates instead of looking at small minorities and considered human as a being that is subject to the natural law. Despite the fact that this idea was criticized before long, it continued during Renaissance and after Renaissance. When it was early 19thcentury, in addition to a lot of philosophical views, the Evolutionary Theory on the origin of species in biology made it necessary to rehandle the human perception. This chaos of ideas on human, which cannot agree with another, formed a basis for the human philosophy study of Max Scheler. M. Scheler put forward the idea that humanity has never witnessed this chaos within its own knowledge and made his study in which he researched what is pertain to only human. Despite the fact that there has been found some similarities with this study what made Scheler be known as the founder of philosophical anthropology and past human perceptions, Scheler's original contribution cannot be ignored.