Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kaymaklı Underground City
- Tez No: 383749
- Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Nevşehir, Kaymaklı, Yeraltı Şehri, Nevşehir, Kaymaklı, Underground City
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Kapadokya bölgesi yüzyıllardır tarihi ve doğal güzellikleriyle gelişmiş önemli bir bölgedir. Kapadokya da eski dönemlerden itibaren yerleşimin var olmasıyla birlikte bu bölge insanı sayısız sanat eseri meydana getirmiştir. Kapadokya Bölgesi gerek yer üstünde bulunan gerek yeraltında bulunan kültür varlıkları sayesinde Anadolu'nun kültür merkezlerinden biri olarak tarih boyunca önemini korumuştur. Kapadokya bölgesinde kaya oymacılığı tarihin en eski dönemlerinden itibaren uygulana gelmiş önemli bir uğraş olmuştur. Kapadokya bölgesi yeraltı şehirlerinin amacı insanoğlunun zor anlarında kendilerini korumak ve yaşamlarını devam ettirmek olmuştur. Bu yeraltı şehirlerinin tarihi Hititlerle hatta bazı verilen kaynaklara göre Proto-Hititlerle başlamıştır. Bu yeraltı şehirlerinin kullanımı özellikle Roma ve Bizans döneminde de devam etmiştir. Yeraltı şehirlerinin en yaygın kullanımı yine Roma ve Bizans dönemlerinde olmuştur. Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde Hıristiyan olan halk baskı ve zulme uğradığı için bu yeraltı şehirlerinde yaşamaya başlayan Hıristiyan halk zamanla bu yeraltı şehirlerine yeni birimler ilave ederek gelişmesine yardımcı olmuşlardır. Kapadokya bölgesinde tespiti yapılan birçok yeraltı şehri bulunmaktadır. Yeraltı şehirlerinden en önemlilerinden biri de Kaymaklı Yeraltı Şehri'dir. Binlerce kişiyi bünyesinde barındırmış olan bu yeraltı şehrinde insanların ihtiyaçlarına yönelik birimleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu yeraltı şehri insanların günlük hayatta kullandıkları birimlerin yanı sıra dini faaliyetlerinde yerine getirildiği kilise ve mezarlık gibi birimleri de bünyesinde barındırmaktadır. Günümüze kadar yapılmış olan temizlik çalışmalarıyla bu yeraltı şehrinin dört katı açığa çıkarılabilmiştir. Açığa çıkarılan kısımlarında ahır, depolar, kilise, mezarlık, toplantı salonu, mutfak, şaraphaneler, dar ve alçak tüneller, oturma odaları, erzak odaları ve hava bacası gibi birimler bulunmaktadır. Ancak yeraltı şehrinin temizlenemeyen diğer bölümlerinde çeşitli birimlerin de bulunduğu düşünülmektedir. Günümüzde tespit edilen Kapadokya bölgesindeki birçok yeraltı şehrinde ise ciddi manada bir temizlik çalışması henüz yapılmamıştır. Bunun içindir ki temizlenerek ziyarete açılmış yeraltı şehirleri de bölgedeki yeraltı yerleşimlerinin gerçek potansiyellerini yansıtmamaktadır. Yeraltı şehirlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi ve ülkemiz turizmine katkıda bulunması için toprakla dolu olan bölümlerin temizlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Cappadocia region for centuries, an important historical and natural beauty of the region is advanced. Since ancient times there is the settlement in Cappadocia with the people in the region have made countless artworks that occur. You need to have the underground located above the Cappadocia region where cultural assets as one of the cultural centers of Anatolia through throughout history has preserved its importance. Rock carving in Cappadocia from the oldest period of history it has been a significant effort be applied. The purpose of the underground cities of Cappadocia region in human beings difficult time protecting themselves and their lives have been persist. Given the history of these underground cities, according to sources with the Hittites or even some Proto-started with Hittites. The use of these underground cities, especially in the period of the Roman and Byzantine periods continued. The most common use of the underground city once again has been in the Roman and Byzantine periods. In the first period of Christianity, Christian suffered oppression and persecution of people for this underground city starting to live in Christian community over time by adding new units, this underground cities are helping to improve. There are many made detection of the underground city in Cappadocia. One of the most important underground cities in Kaymaklı underground city per day. Thousands of people wordwide, this underground city units according to the needs of people in the hued. This underground city in addition to the volumes that they use people's daily life, religious activities, such as the Church and cemetery in met units hued. Up to the present has been made with the cleaning work revealed this underground city located four times. Unearthed in the stables, warehouses, churches, a cemetery, a meeting room, a kitchen, a winery, a narrow and low tunnels, living rooms, food storage rooms and air shaft there are such units. However, the underground city of brothers in other parts, it is thought that with various units. Today, many in the region of Cappadocia underground city detected is there has not been yet a serious cleaning work. That is opened to underground cities cleaned also reflect the true potential of the underground settlement in the region. Cities of the underworld can be transferred to future generations and contribute to the tourism of our country is filled with soil for part cleaning is required.