Melamin emdirilmiş kağıtlarla kaplamanın yonga levha teknik özelliklerine etkileri
The Effect of coating with melamine impregnated papers on the technical properties of particleboard
- Tez No: 38376
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Formaldehid, melamin emdirilmiş kağıtlar, yongalevha. vn, Formaldehyde, melamine impregnated papers, particleboard. vm
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bu çalışmada; deneme levhaları 18 ve 12 mm kalınlıklarda, 280 x 210 cm boyutla rında, 0.70 gr/cm3 özgül ağırlıkta ve yansı melamin emdirilmiş kağıtlarla kaplanarak üre tilmiştir. Levhaların üretiminde tam kuru yonga ağırlığına oranla dış tabakada % 9.5, orta tabakada % 8.5 üre formaldehid tutkalı, sertleştirici madde olarak katı tutkala oranla orta tabakada % 2.5 amonyum klorür, hidrofobik madde olarak ise katı tutkala oranla dış tabakada % 5 oranında parafin kullanılmıştır. 18 mm kalınlığındaki yongalevhalann üretiminde; pres süresi 145 sn, pres sıcaklığı 200 °C ve pres basıncı 34.5 kg/cm2, 12 mm kalınlığındaki yongalevhalann üretiminde ise; pres süresi 130 sn, pres sıcaklığı 200 °C ve pres basıncı 34.5 kg/cm2 olarak ayarlanmıştır. Levhalar melaminli kağıtla kaplanırken, pres sıcaklığı 205-207 °C, pres süresi 35 sn ve pres basıncı 21 kg/cm2 olarak uygulanmıştır. Üretilen levhalar üç hafta süre ile 18-22 °C sıcaklık ve % 60-70 bağıl nem şartlanndaki klima odasında denge rutubetine ulaşıncaya kadar bekletildikten sonra deneyler için standartlarda öngörülen boyutlarda kesilerek tekrar iklim odasına konulmuştur. Deneylerde; rutubet miktan, 2 ve 24 saatte su alma ve kalınlık artımı, özgül ağırlık, eğilme direnci, elastikiyet modülü, yüzeye dik çekme direnci, vida tutma gücü ile üretimden sonra 1 gün, 1 hafta, 1 ay ve 3 ay süreyle depolanan yongalevhalardan aynşan formaldehid miktarlan belirlenmiştir. Sonuç olarak; melamin emdirilmiş kağıtlar ile kaplamanın yongalevhanm fiziksel ve mekanik özelliklerini iyileştirdiği ve aynşan formaldehid miktannı belirgin bir şekilde azalttığı belirlenmiştir. Aynca, levha kalınlığının eğilme direnci, denge rutubet miktan ve aynşan formaldehid miktan hariç yongalevhalann diğer bütün fiziksel ve mekanik özellikleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Coating with Melamine impregnated Papers on the Technical Properties of Particleboard SUMMARY Specific properties of the boards used in this study were as follows: 280x210 cm; 18 and 12 mm in thicknes; 0.70 gr/cm3 in specific gravity. Half of these boards were coated with melamine impregnated papers. In the production of the boards, urea formaldehyde which was 9.5 and 8.5 % of the oven dry weight of the chips was used as adhesive in the outer and middle layers respectively; as the hardener, amonium chloride which was 2.5 % of the hard adhesive was used in the middle layer; as the hydrophobic substance paraffin which was 5 % of the hard adhesive was used in the outer layer. In the production of the 18 mm particleboards, press time, press temparature and pressure were 145 sec, 200 °C and 34.5 kg/cm2 respectively. In the case of 12 mm particleboards these values were; 130 sec, 200 ° C and 34.5 kg/cm2 for the press time, press temperature and pressure, respectively. While coating the boards; press temperature, press time and pressure were maintained at 205-207 °C, 35 sec. and 21 kg/cm2, respectively. Boards were conditioned in a conditioning room for three weeks at 18-22 ° C and 60-70 % relative humudity until all the boards reached an equilibrium moisture content. After that, boards were recut at the specified dimensions and were replaced in the conditioning room. The following was recorded durind the experiments: moisture content, water absorbtion and thickness swelling at 2 and 24 hours after soaking in the water, specific gravity, bending strength, modulus of elasticity, bonding strength, screw holding and the amount of formaldehyde emission from boards stored, in turn, for one day, one week, one month and three months. As a result, it was concluded that coating with melamine impregnated papers improved the physical and mechanical properties of particleboards and that formaldehyde emission was remarkedly reduced. In addition, except for the bending strength, equilibrium moisture content and formaldehyde emission, the board thickness was found to be effective on all other physical and mechanical properties of particleboards.