The state's security problems in Plateau and Ibn Khaldun
Platon ve İbn-i Haldun'da devletin güvenliği problemi
  1. Tez No: 383770
  2. Yazar: İSMAİL KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP BEKİRYAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset felsefesi, devlet, devlet güvenliği, Platon, İbn-i Haldun, Political philosophy, state, state security, Plateau, Ibn Khaldun
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Siyaset felsefesi siyasal düşünceye dair kavram ve yaklaşımları ele alan felsefe dalıdır. Siyaset felsefesinin konusunu genel olarak devlet ve meşru iktidar, yani otorite oluşturmakla birlikte bunların nasıl olması gerektiğini inceler. Birey de siyaset felsefesinin ilgilendiği alanların odak noktasında yer alır. Toplumsal bir varlık olan insan, hayatını devam ettirebilmek için toplum halinde yaşar. Her insan ve toplum için güvenlik ihtiyacının vazgeçilemez bir niteliğe sahip olduğu söylenebilir. Güvenliğe ilişkin tüm unsurlar, bunu sağlayan organlar ve yöntemlerden dolayı devlet yapısıyla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle devletin ortaya çıkışında güvenliğin yeri oldukça önemlidir. Bu tez çalışmasında, Platon ve İbn-i Haldun'da devletin güvenliği problemi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Political philosophy is the branch of philosophy doaling with political thoughts such cancepts and approaches. In general the subject of political philosophy creates state and legitimate state power i.e. authority. It examines how these should be. Individuanls are located at the focal point of the area intesested in political philosophy. A social being human lives in the community in order to continue his/her life security needs for every human and society can be said to have an indispensable qualification. All elements relating to security are directly related to the state is very important. In this thesis, the state's security problems in Plateau and Ibn Khaldun have been investigated.