Kafkasya'dan Düzce havalisine yapılan göçler
The migrations which were done from Caucasia to Duzce region
  1. Tez No: 383805
  2. Yazar: İBRAHİM BOZBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Düzce, Kafkasya, Muhacir, Göç, Çerkes, Duzce, the Caucasus, Emigrant, Migration, Circassians
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Kafkasya Bölgesi tarih boyunca başat güç olma arzusunda bulunan her gücün gündeminde yer almış bir coğrafya olup bilhassa Anadolu Coğrafyasında kurulan Devletler için büyük önem taşımıştır. Osmanlı Devleti de Kafkasya Bölgesine kayıtsız kalmamış fakat uzun müddet bölgeyi kendisine tabi Kırım Hanlığı vasıtasıyla kendisine bağlamıştır. Osmanlı Devleti bu süreçte ülkesindeki diğer bölgelerde de olduğu gibi insanların dinine dokunmamış ve etkili bir İslamlaştırma ve Türkleştirme siyaseti uygulamamıştır. Rusya Devleti ise uzun yüzyıllar knezlikler şeklinde siyasi istikrardan yoksun olarak ve Hazar Devleti ve Altınorda Devleti hâkimiyetlerine tabi olmuşlarladır. Altınorda Hanlığı'nın Emir Timur tarafından yıkılması üzerine Altınorda bakiyesi Kırım, Kazan ve Astrahan gibi beylikler ortaya çıkmıştır. Bu süreç Rusya için Moskova Knezliği etrafında birleşme ve yeni ve daha küçük rakipler karşısında mevzi kazanma süreci olmuştur. Osmanlı Devleti Rusya'nın Kafkasya bölgesinde etkisini artırmasıyla paralel bir şekilde bölgeyi İslamlaştırma politikası uygulamaya başlamış ve Ferah Ali Paşa gibi iyi yetişmiş valileri vasıtasıyla 18. Yüzyıldan itibaren bölgede İslamiyet'in yayılması süreci hız kazanmıştır. Güç çekişmesinde terazinin dengede gittiği 18. Yüzyılın akabinde 19. Yüzyılda güç dengesi Osmanlı Devleti aleyhine bozulmuştur. 19. Yüzyılın ortalarından itibaren Osmanlı Devleti'nin Rusya karşısında yenilgiler alması ve en sembolleşmiş ismi İmam Şamil olan Gazavat mücadelesinin kaybedilmesi üzerine Osmanlı ülkesine kitleler halinde Kafkas Muhaciri gelmeye başlamıştır. Kuzey Kafkasya Bölgesinden Osmanlı Devleti'ne yönelik yapılan kitlesel boyutlu göç hadiselerinin sonucunda tüm Osmanlı coğrafyasında olduğu gibi Düzce'de de muhacirlerin şehre ve yerli ahaliye entegrasyon süreçleri esnasında bir takım problemler, yerli ahaliyle muhacirler arasında anlaşmazlıklar ve çatışmalar da yaşanmıştır. Osmanlı yönetimi için Devletin her bakımdan sıkıntı içerisinde olduğu bir dönemde meydana gelen bu kadar büyük çaplı göç hareketi karşısında karşılaşılan her sorunun üstesinden gelmek çok kolay olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The Caucasus region, a region which has been included in the agenda of every power in the desire to be the dominant power throughout history and especially it has a great importance for states which had been established in Anatolia Geography. The Ottoman Empire was no longer indifferent to the Caucasus Region. The Caucasus Region was connected to the Ottoman by the Crimean Khanate which has attributed to him for a long time. During this time, as in other regions, the Ottoman Empire did not touch the religion of the people and did not practice an effective policy of Islamization and Turkification. The Russian State which was a knezlik system as a lack of political stability in the form of long centuries and has been subject to State sovereignty the Caspian States and Altınorda assigned. After the Altınorda Khanate was destroyed by Emir Timur, Crimea, Kazan and Astrakhan principalities has emerged on the land of Khanate's heritage. This period has become a good chance for Russia to unite around the Moscov Knezlik and to get a foothold against to the other small enemies. When the Russia has became a powerfull country in the Caucasus Region, the Ottoman Empire started to practice Islamization policies. The spread of Islam in the region has gained momentum thanks to well-trained governors such as Ferah Ali Pasha since the 18th century. After the 18th century's has balanced power conflict period, in the 19th century, the balance of power is broken against the Ottoman Empire. Since the mid-19th century, Caucasian emigrants began to arrive in large numbers immigrants to the Ottoman Country after the Ottoman Empire has taken defeats against Russia and loss of Gazavat fight which the iconic name of Imam Shamil. As a result of mass dimensional migration events from the North Caucasus Region to the Ottoman Empire, in Duzce, as all the Ottoman geography, during the integration period of immigrants to city and indigenous disputes and conflicts have occurred between local people and immigrants,. In all respects, it has been a massive migration. To overcome any encountered problems has not very easy for the Ottoman authorities because In troubled time for them.