Öğretmen adaylarının değişiklik huy kalıbını kullanmalarını belirlemeye yönelik ölçek geliştirme çalışması
Scale development study of determining teacher candidates' using change pattern
- Tez No: 383841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Özellikleri, Öğretmen, Öğretmen Adayı, Huy Kalıbı, Değişiklik Huy Kalıbı, Aynılıkçılar, Farklılıkçılar, Personality, Personality Traits, Teacher, Teacher Candidate, People Pattern, Change Pattern, Sameness, Diversity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kişilik ve kişiliğin birey yaşamındaki etkileri yüzyıllardır merak edilen bir konu olmuş ve bu alanda birçok görüş öne sürülmüştür. Bu görüşlerden biri de“Huy Kalıpları”dır. Huy Kalıpları, bireyi tanıma ve bireye en uygun mesleği sunabilme konularında bilgi sunmaktadır. Bu çalışmanın odak mesleği ise“öğretmenlik”tir. Araştırma, dokuz huy kalıbından biri olan“Değişiklik Kalıbı”çerçevesinde öğretmen adaylarının davranış özelliklerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Buna göre, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, Ahi Evran Üniversitesi'nde okuyan 828 eğitim fakültesi öğrencisine ulaşılmış ve araştırmacının geliştirdiği 25 maddelik Değişiklik Huy Kalıbı Belirleme Ölçeği (DHKBÖ) uygulanmıştır. Araştırmada betimsel ve ilişkisel veriler kullanılmakla birlikte araştırma“nicel araştırma”niteliğindedir. Betimleme sürecinde DHKBÖ geliştirilmiş ve geçerlik-güvenirlik çalışmaları tamamlanmıştır. Ölçme aracı son halini almadan önce, ön uygulama yapılmış ve uzman görüşleri doğrultusunda bazı maddeler çıkarılmış ve içerik yeniden şekillendirilmiştir. Toplanan veriler, SPSS 15.0 ve LISREL 8.80 paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler, adayların cinsiyet, okudukları bölüm ve sınıf seviyelerine göre incelenmiştir. Adayların cinsiyet ve okudukları bölüme göre anlamlı bir fark bulunmazken, sınıf seviyeleri yükseldikçe değişiklik huy kalıbı kullanma düzeyi düşmektedir. Bu durumu eğitim fakültesinin eğitim sürecine ve üniversite hayatına bağlamak yanlış olmayacaktır. Bu çalışmada amaç,“doğru meslek için doğru birey”bakış açısını sunmak ve bu düşünceden, öğretmenlik mesleğinin nasibini almasını sağlamaktır. Araştırma sonuçları ve yapılan önerilerin sonraki çalışmalar için faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
For centuries, character and the effects of character on individuals have been a curiosity subject and many beliefs have been asserted. One of these beliefs is,“People Patterns”. People Pattern offers, recognizing individuals and helping them to find the most suitable job for them. And the focus job of this research is“Teaching”. Research aims to measure behavioral traits of teacher candidates according to“Change Pattern”which is one of nine“People Patterns”. For this reason, the scale(DHKBÖ) prepared by the researcher -with 25 items- was applied to randomly selected 828 teacher candidates at Ahi Evran University, in 2013-2014 educational year. This research is a quantitative research. Also, descriptive and relational data was used in this research. In description process, DHKBÖ was developed and its validity-reliability studies were completed. Before applying the scale, preliminary application was done and according to the expert views, some items were eliminated and the content was figured again. The collected data was analyzed using SPSS 15.0 and LISREL 8.80 package programs. Data was evaluated according to sex, class level and departments of teacher candidates. A meaningful difference was not found according to their sexes and departments. However, it is found that; as their class levels get higher, their“Change Pattern”using levels get lower. This may be related to education system of the faculty and university life. The aim in this research is to present the“true person for the true job”view point and make contribute to teaching job. Research results and suggests are considered to be enlightening and useful for latter studies.